Lillehammer-tiltalt i voldsomt gjengoppgjør

Den hovedtiltalte i den store narkotikarettssaken på Lillehammer skal ha vært involvert i et gjengoppgjør i Oslo i februar 2012 med biljakt og skyting. Det hevder forfatterne av en ny bok som kom ut i dag.

Skudd sperret av gate i Oslo

Etter skuddene sperret politiet av deler av St.Olavs gate i Oslo

Foto: Jørn Tveter / NRK

Det var en dramatisk hendelse i Oslo sentrum den 14. februar 2012. Da ble en person av utenlandsk opprinnelse angrepet ved Gunerius kjøpesenter i Oslo, mens han satt i bilen med sin gravide kjæreste.

Gjennom hele Oslo sentrum kjørte de to bilene i voldsom hastighet, mens de skjøt på hverandre.

Ferden stoppet på vestkanten, og til alt hell ble ingen skadet.

Hovedtiltalt med på angrepet

Leter etter tomhylser i Oslo

Politiet skal ha funnet tomhylser på stedet det bls skutt

Foto: Krister Sørbø / Scanpix

Med på angrepet, som kan karakteriseres som et voldsomt gjengoppgjør, var den hovedtiltalte 29-åringen som nå står tiltalt i den omfattende narkotikarettssaken på Lillehammer.

Det hevdes i den ny boka som kommer ut i dag, skrevet av journalistene Hans Petter Aass i Stavanger Aftenblad og Rolf Widerøe i VG.

Den hovedtiltalte 29-åringen på Lillehammer må svare for sin medvirkning i dette gjengoppgjøret i en rettssak som kommer opp i Oslo til vinteren eller våren.

Han skal ha vært både sjåfør, og muligens avfyrte han også skudd, ifølge boka.

– Saken har rystet oss

Forfatterne av boka "Kuppet - på innsiden av Norges mektigste mafiafamilie" sier til NRK Hedmark og Oppland at de er rystet både over miljøet og over kynismen i Lillehammer-saken.

– Saken har rystet oss garvede journalister. Det ser ut til å ha vært en omfattende voldsbruk og en voldsom kynisme overfor de ungdommene som ble involvert i saken.

Hovedtiltalte skal ha skaffet seg innpass hos unge mennesker, og forsynt dem med narkotika slik at de skulle få et avhengighetsforhold til dem som skaffet narkotikaen.

Et nettverk av kriminelle

Boka "Kuppet" tar for seg bakmennene i Lillehammer-saken. Forfatterne beskriver hele miljøet som et nettverk av kriminelle. Nettverket rekrutterer hverandre.

– Det er føringsoffiserer, det er bakmenn, det er fotsoldater som opererer på forskjellige nivåer for å tjene penger på ulovlige aktiviteter og grov kriminalitet, forteller forfatterne.

De to forfatterne forteller videre at dette nettverket knytter til seg folk og bygger først tillit, for deretter å utnytte dem til å begå kriminalitet for seg.

Forfattere av bok om mafianettverk

Rolf j. Wiederøe (t.v) og Hans Petter Aass har skrevet boka om familiemafiaen som har koblinger til den store narkotikasaken i Lillehammer

Foto: Bent Tandstad / NRK

Politiet bekrefter ransaking

29-åringens såkalte sjef, eller overordnede, skal ha vært initiativtakeren til gjengoppgjøret i Oslo, også han en mann av utenlandsk opprinnelse.

Gudbrandsdals-politiet mener at denne mannen har en sentral rolle også i narkotikasaken.

Han skal ifølge tiltalen ha mottatt store summer fra narkotikaoppgjør, og ifølge boka skal politiet ha ransaket en klesbutikk han har tilknytning til i Lisboa i Portugal.

Hverken aktor eller forsvareren til den hovedtiltalte på Lillehammer ønsket i retten i dag å svare på de påstandene som fremkommer i boka, utover at aktor bekrefter at de foretok ransakingen i Portugal.