Stenger gater på Lillehammer under narkorettssak

Sikkerheten er skjerpet i en omfattende narkotikasak på Lillehammer mandag. Sentrumsgater blir stengt for vanlig trafikk.

Sør-Gudbrandsdal tingrett

OMFATTENDE SIKKERHET: Det blir synlig bevæpnet politi og avsperrede gater rundt tinghuset når narkotika-rettssaken starter i Sør-Gudbrandsdal tingrett på Lillehammer mandag.

Foto: Geir Bernhard Randby / NRK

Den hovedtiltalte 32 år gamle mannen ble i sommer dømt for bestillingsdrapet på Ensjø i Oslo i 2012. mannen ble dømt til 19 års fengsel i Oslo tingrett, men dommen er anket.

Nå skal han møte i retten igjen, tiltalt for å ha overdratt minst 53,5 kilo cannabis til personer på Lillehammer og i Oslo i femårsperioden fra januar 2009 til januar 2014.

Saken har tilknytning til den store narkotikasaken som gikk for retten på Lillehammer i 2014.

Ifølge tiltalen fikk han betalt snaut 1,4 millioner kroner fra flere personer for narkotikaen.

Sikkerheten skjerpet

Rettssaken starter i Sør-Gudbrandsdal tingrett mandag og vil pågå i to uker.

Politiet på Lillehammer opplyser at alle som skal inn i tingretten vil bli gjenstand for ID-kontroll og visitasjon. Personer som i løpet av de siste fem årene er idømt «frihetsstraff», vil ikke få slippe inn i rettssalen.

Terje Krogstad

BEREDSKAP: Politiet har høy beredskap foran rettssaken, sier politistasjonssjef Terje Krogstad ved Lillehammer politistasjon.

Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

– Politiet vil være synlig bevæpnet både i og rundt tinghuset på Lillehammer, sier politistasjonssjef Terje Krogstad til NTB.

Som følge av det skjerpede sikkerhetsopplegget, er det lagt opp til begrenset trafikk og parkeringsforbud i Brubakken og Jul Pettersens gate, samt deler av Kirkegata i de to ukene rettssaken skal pågå.

Ble pågrepet i Dubai

Etter drapet på Aqeel Shahzad (31) utenfor en bensinstasjon på Ensjø i Oslo 13. august 2012, ble norskpakistaneren etterlyst internasjonalt av norsk politi.

Den tiltalte ble pågrepet i Dubai 1. september 2015 og utlevert til Norge sommeren 2016. Rettssaken pågikk fra januar til mars i år.

I sommer ble han altså dømt for å ha bestilt drapet. Tre andre personer ble også dømt til strenge fengselsstraffer for Ensjø-drapet.

32-åringen var før denne dommen straffedømt tre ganger tidligere, blant annet ble han i 2011 dømt til åtte måneders fengsel for trusler, legemsfornærmelse og brudd på våpenloven.

I tillegg til 32-åringen er en 34 år gammel mann tiltalt for å ha overdratt 226 gram marihuana og drøyt 1,2 kilo hasj til en nordmann i den samme saken.