Hopp til innhold

Kunstig virkelighet til salgs

2016 blir året da virtuell virkelighet blir en realitet for folk flest ifølge eksperter. Store produsenter bruker milliarder av kroner på utvikling av utstyr og innhold.

Ole Andreas Jordet med VR utstyr

KOMMER: VR-briller kan blir allemannseie i løpet av første halvår 2016

Foto: Torunn Myhre / NRK

Flere store produsenter, eid av blant andre Facebook, Disney og Sony, har varslet at de vil slippe VR-utstyr på markedet neste halvår.

Styreleder Krillbite Ole Andreas Jordet

JUBLER: Ole Andreas Jordet i Krillbite jubler for VR.

Foto: Torunn Myhre / NRK

– Dette er som om drømmene fra barndommen endelig går i oppfyllelse, sier styreleder for spillutviklingsselskapet Krillbite i Hamar, Ole Andreas Jordet.

– Virtuell virkelighet er noe man har snakket om siden 80-tallet, og endelig er markedet klart og teknologien bra nok, sier han.

Samsung har allerede lansert en løsning som lar deg putte telefonen din i en brille, og dermed gjør VR-opplevelsen ganske rimelig.

Krillbite har som de eneste i Norge testet VR-brillen HTC Vive siden i sommer. Den var varslet lansert i høst, men det ble utsatt.

Jordet jubler over hvor bra det fungerer og innrømmer at de først og fremst tester det ut fordi det er gøy.

– Så ekte at svetten driver

Krillbite unik testpilot på HTCs utstyr i Norge

– Å stupe inn i denne kunstige virkeligheten med en skjerm foran hvert øye og god lyd på ørene gir en opplevelse som er så virkelighetsnær at svetten driver av deg.

Det sier teknologirådgiver i NRK Beta Eirik Solheim.

Han tror likevel ikke dette vil havne i de tusen hjem med det første.

Eirik Solheim, Redaktør for NRKbeta og prosjektleder i NRKs utviklingsavdeling

INNHOLDET AVGJØR: Hva som tilbys de som kjøper VR blir avgjørende for suksessen tror NRK Betas Eirik Solheim.

– Disse store dykkermaskene er både fremmedgjørende og skremmende, og det vil nok ta en stund før folk flest kjøper seg noe slik.

Men han tror til syvende og sist at det er innholdet som vil avgjøre hvor vidt dette blir en suksess.

Sjøl om teknologien nå er blitt både bedre og billigere er det dyrt og krevende å produsere innholdet til VR. Produsentenes evne og vilje til å skape interessant innhold vil derfor være helt avgjørende for hvordan dette blir mottatt, sier han.

– Utfordrer familien

– Dette er en teknologisk utvikling som vil gi familien noen utfordringer.

Det sier teknologijournalist i Aftenposten og forfatter av boka "Nettkidsa" Per Kristian Bjørkeng.

– Det som skiller VR-briller fra en vanlig skjerm er at det er fysisk umulig å sette seg ned og oppleve noe sammen. Og det er ikke til å komme utenom at VR-brillene har en større tiltrekningskraft, sier han.

Per Kristian Bjørkeng

UTFORDRER FAMILIEN: Dette kan bli en utfordring for familien tror journalist og forfatter Per Kristian Bjørkeng.

Foto: Aftenposten

– Det er allerede en realitet for mange unge i dag at de søker seg vekk fra en kjedelig, grå hverdag og med denne teknologien kan det behovet komme til å føles enda sterkere.

Han tror også det er langt fram til dette er noe alle vil ha i huset, men han er ikke i tvil om at med de pengene som satses fra de store selskapene nå så blir dette på sikt en del av hovedstrømmen i ditt og mitt hjem.