Trosser justisministeren- krever karantene for alle som kommer til kommunen

Kommunene i Nord-Østerdal trosser justisministeren i kampen mot koronaviruset. All som kommer til regionen være to uker i karantene.

Tynset

STRAMMER INN: Tynset og de andre kommunene i fjellregionen krever karantene for alle som kommer.

Foto: Egil Scott Jensen

Denne artikkelen er over en måned gammel, og kan inneholde utdaterte råd fra myndighetene angående koronasmitten.

Hold deg oppdatert i NRKs oversikt, eller gjennom FHIs nettsider.

Fredag sa justisminister Monica Mæland at hun ønsker at kommunene følger de nasjonale retningslinjene og ikke kommer med egne smitteverntiltak.

Men i fjellregionen, der de så langt bare har en person påvist med smitte, gikk de motsatt veg i dag. Det gjorde de også i Oppdal.

Tidlig ute med restriksjoner

Fjellregionen, som ellers mer enn gjerne vil ha mer folk i sine kommuner, var tidlig ute med å sette strenge restriksjoner. Allerede 11. mars gikk de ut med at de helst ikke ville at folk utenfra kom på besøk.

«Stenger» en hel region for å unngå smitte

Selv om det også i disse kommune testes for korona-smitte, har de foreløpig bare en person som har fått påvist smitte.

Vi har vært heldige med at det ikke har noen smitta her i kommunen, og når det først er slik må vi bruke anledningen til å forberede oss best mulig, sier kommuneoverlege på Tynset Tor Halvor Bjørnstad Tuveng.

Tor Halvor Bjørnstad-Tuveng, kommuneoverlege i Tynset

KARANTENE: Kommuneoverlege på Tynset mener karantene er det beste rådet nå.

Foto: privat

Fredag ettermiddag kom det første påviste smittetilfellet i regionen, da en person i Alvdal hadde testa positivt.

Det er Tynset, Rendalen, Alvdal, Folldal og Tolga som krever at alle utenfra settes to uker i karantene når de kommer til kommunen, uavhengig av hvor de har vært eller om de har symptomer på luftveisinfeksjoner.

Også andre kommuner, som Frosta og Ørland kommune i Trøndelag, ba de innbyggerne sine om ikke å forlate kommunen, og om at tilreisende holder seg unna 12. mars.

Frosta ber folk om ikke å reise ut og inn av kommunen

I Ørland opphever de det nå i dag fordi de nå har fått fire smittetilfelle. Mens i Frosta vurderer å oppheve det i neste uke.

Men i Oppdal gikk de i dag samme veg som fjellregionen i Østerdalen. På sine nettsider skriver kommunen at alle som tar opphold i kommunen, overnatter etter reiser utenfor kommunegrensene ilegges hjemmekarantene i 14 dager.

Liten effekt

Det kommunene i fjellregionen gjør er ikke anbefalt av Folkehelseinstituttet (FHI). De begrunner det med at mange blir syke når grensene åpnes igjen når det ikke er like stort fokus på generelle smittereduserende tiltak.

FHI har derfor anbefalt å ikke innføre innreiseregler og karantene mellom kommuner og landsdeler.

Rådmann på Tynset, Erling Straalberg, er ikke like sikker på at det er det beste rådet.

Hovedbegrunnelsen vår er at her er vi ennå i en fase hvor vi har kontroll på smitte, sier han.

At justisministeren fredag ba kommunene følge de nasjonale retningslinjene endrer ikke det, sier han. Han viser til at regionen har gjort vedtaket ut fra medisinskfaglige begrunnelser. De har få smittetilfeller nå. Men både han og kommuneoverlegen er realistiske, og regner med at også de får smittede i sin kommune.

Det er snakk om å gjøre veldig gode forberedelser, sier Tor Halvor Bjørnstad Tuveng.

Stanser ikke lastebilsjåfører

Rådmann på Tynset Erling Straalberg sier at tiltakene ikke skal ramme næringslivet som han tror kan være en grunn til at justisministeren skjerper inn retningslinjene til kommunene.

Riksveg 3 går gjennom kommunene i Nord-Østerdal som nå skjerper innreisereglene. Sjåfører som kjører gjennom regionen rammes ikke av karantenereglene. De regnes ikke som tilreisende.

Men kommunene diskuterer hva de skal gjøre med sjåfører som bor i regionen som reiser ut. Straalberg sier de kan søke om dispensasjon.

Men regionsjef i Norges Lastebileier-Forbund, Guttorm Tysnes, sier de ikke behøver å gjøre det.

Guttorm Tysnes

UNNTAK: Regionleder i Norges Lastebileierforbund Guttorm Tysnes sier sjåfører er unntatt karantenereglene.

Foto: Halvor Mykleby

Yrkessjåfører er unntatt fra karantenereglene, sier han og viser til brev som ble sendt ut fra Helsedirektoratet denne uken.

Han sier det i regionen som er sjåfører som skal kjøre ut varer, dyr som skal slaktes og melk fra gårder. Og han mener de ikke, ut fra retningslinjene til Helsedirektoratet, behøver å søke om unntak fra de nye karantenebestemmelsene til fjellregionen.

Mer om koronaviruset

Status Norge

Sist oppdatert: 19.06.2021
1 063
Smittede siste 7 dager
39
Innlagte
790
Døde
2 122 782
Vaksinerte