Hopp til innhold

Miljøgift kan dryppe ned i Lågen

Den nye trebrua på Tretten er både vakker og særnorsk. Dessverre er brua impregnert med kreosot, et kreftfremkallende stoff som nå kan dryppe ned i Gudbrandsdalslågen.

Tretten bru

Den nye trebrua på Tretten er inpregnert med miljøgiften kreosot.

Foto: Statens vegvesen

Den nye trebrua på Tretten er klar for å åpnes kommende fredag. Det er ei flott bru som er både vakker og særnorsk, men slike trebruer er dessverre fulle av den skadelig impregnering.

Langs nye E6 nord for Gardermoen er det oppført flere nye trebruer, som er impregnert med kreosot. Fra flere av bruene langs E6 på Romerike har impregneringen begynt å dryppe fra broene og forårsaket lakkskader på mange biler.

Vegvesenet monterte plater under trebruene ved Gardermoen, slik at det ikke lenger drypper tjærestoff ned på veien. Men trebrua på Tretten har ikke blitt sikret for å forhindre at kreosot vil dryppe ned i Lågen.

Skadelig for fisken

Bro i Eidsvoll

Kreosot som drypper er et stort problem for de nye trebruene på nye E6 nordover fra Gardermoen.

Foto: Mats Sparby/NRK

Morten Kråbøl er forsker ved Norsk Institutt for Naturforskning. Han mener det vil være svært skadelig for fisken i Lågen hvis kreosot drypper fra Tretten-brua.

– Kreosot kan samles opp i fettvevet hos fisken, og stoffet vil dermed påvirke fiskens lever – og hjertefunksjon. Kreosot er også skadelig for fiskens hormonsystem, sier Kråbøl til NRK.

Det er konsulentselskapet Sweco som har planlagt fire av de nye bruene langs E6 på Romerike. Leder for prosjekteringen av bruene, Rune Abrahamsen, sier det er uheldig at trebruene blir impregnert med det miljøskadelige stoffet.

– Men det er ikke noe alternativ. Kreosot er det som gjør det mulig å bygge trebruer som holder seg lenge. Og når de får 100 års levetid er det forsåvidt miljøvennlig likevel, siden man slipper beising og vedlikehold, sier Abrahamsen.

Abrahamsen informerer at dryppende kreosot fra buene er et nytt problem for både Sweco og Statens vegvesen.

– Vi tror det er en feilproduksjon som er årsaken til at det drypper fra flere av bruene ved Gardermoen, sier Abrahamsen.

Han forteller at Sweco har planlagt over 70 trebruer og at det er første gang de opplever slik drypping som de ser på brua ved Gardermoen.

Ikke sikret mot tjæredrypp over Lågen

Selv om tjære som drypper har blitt et stort problem for de nye trebruene på nye E6 ved Gardermoen, har det ikke blitt tatt noen forholdsregler for å forhindre at det samme skal skje fra den nye trebrua på Tretten.

– Vi håper selvfølgelig at det ikke vil dryppe kreosot ned i Lågen fra brua på Tretten. Det kan selvfølgelig skje her også, men vi har ikke gjort noen tiltak for å forhindre dette foreløpig, sier byggeleder i Statens vegvesen, Per Kristian Bjerke.

Bjerke er byggeleder for den nye trebrua. Han sier vegvesenet vil avvente situasjonen før det eventuelt må finne løsninger for å hindre drypp ned i Lågen.

– Hvis problemet med drypp fra broa blir omfattende må vi selvfølgelig gjøre noe for å forhindre drypp, understreker Bjerke.

Under bro i Eidsvoll

Tjære har dryppet ned fra trebru ved Eidsvoll

Foto: Mats Sparby/NRK