Dumpet jernskrammel og kreosot-stokker

Dette var engang en yndet dykkerplass. Men det var før det ble dumpet jernskrammel, bildekk og kreosot-stokker. – Farlig og ødeleggende mener dykkere.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

I fjor rev Statens vegvesen en gammelt fergekai på Grindjord utenfor Narvik. Skrotet etter rivingen har siden ligget der til fare for båttrafikk og friluftsfolk. Dykker Frank Bang skal ned for å avsløre hvordan det ser ut på havbunnen.

– Det er jo et kaos her nede av jernbjelker og trevirke etter at de har revet kaia, så nå skal vi ned å ta en liten filmsnutt sånn at vi får en oversikt over hvor mye som ligger der nede.

Dykker Frank Bang i Narvik

Dykker Frank Bang i Narvik er rystet over forsøplingen til Staten Vegvesen.

Foto: Mona Gingstad / NRK

Farlig for folk

Den gamle fergekaia ble revet med Statens vegvesen som ansvarlig byggherre. Jernbjelker og kreosotbelagte tømmerstokker ser ut til å være dumpet på sjøen. Flere steder står bjelkene farlig til for folk.

– Det er et grufullt syn. Det er livsfarlig for båter å være i nærheten her, det er bare å glemme det. Da får du hull i skutesiden, og ødelagt propell. Og for ikke å snakke om til sommeren hvis noen skulle bade her. Det er ikke bare å hoppe uti her, forteller Bang.

Se video:

Video fergekai

Fergekai havnet på sjøen

Varslet i oktober

Dykkeren varslet om skrotet i oktober. Først da tok vegvesenet kontakt med entreprenøren for å få det fjernet.

– Det burde vært fjernet umiddelbart, så desverre har det ikke blitt gjort til nå og det beklager vi på det sterkeste og vil følge dette opp slik at det blir gjort innen sluttfristen, sier Fred Erik Fredly, seksjonsleder i Staten Vegvesen.

Arbeidet på kaia er ikke ferdig, hevder vegvesenet. Men skrotet skal ikke bli liggende.

– Nei, det skal ikke ligge der. Det skal ryddes til ferdigstillelsesdato i kontrakten, som er utgangen av februar i år, sier Fredly.

Fred Erik Fredly, seksjonsleder Statens Vegvesen

Fred Erik Fredly, seksjonsleder Statens Vegvesen lover å rydde opp.

Foto: Mona Gingstad / Nrk

Lover full opprydding

Flere andre fergekaier er revet i Ofoten, og vegvesenet lover full opprydding. Men dykkeren er rystet over at restene har fått ligge siden i fjor sommer.

– Det er skremmende. Vi er pålagt å deponere alt som blir revet på godkjent deponi. Det er ikke gjort her, de har bare revet og latt det ligge, sier Frank Bang.