Det ligger an til nok en norgessommer.
På lik linje med flere destinasjoner på Vestlandet og i nord ser turisthyttene i Jotunheimen at det er behov for innstramminger.
Men snart er sommerturistene på veg, og det haster.
For søppel, avføring og smittesporing er et problem for de populære destinasjonene.
Derfor ønsker nå Lom kommune å innføre soner rundt åtte populære turisthytter, der det ikke skal være lov å campe uten å betale.
Camper du innenfor dette området må du også registrere deg med navn, med tanke på eventuell smittesporing, dersom forslaget går gjennom.
POPULÆRT: Det er populært å campe i Jotunheimen. Men nå ønsker Lom kommune å begrense villcamping rundt åtte turisthytter her. Camper du nærmere enn en kilometer fra disse hyttene må du betale avgift, dersom forslaget går gjennom. Bildet er tatt like ved Leirvassbu i 2018.
Foto: Ragnhild Moen Holø / NRKVanskelig å holde kontroll
– I fjor sommer tok jeg en på fersken i å gjøre fra seg 50 meter fra hytta, midt på lyse dagen.
Det forteller Ole Jacob Grindvold, vert på Leirvassbu fjellstue i Jotunheimen.
Han har sett seg lei av campere som gjør fra seg ved husveggen til turisthytta.
– Vi er ofte plaga med at folk slår opp telt på den ene siden av huset og at de bruker den andre siden som toalett. Da må vi bruke våren på å plukke møkk og dopapir, sier han.
I tillegg har vertskapet vanskelig for å holde kontroll på alle som går inn og ut av hytta, og på hvem som bruker sanitæranlegget der.
For ikke alle som bruker anlegget registrerer seg, eller betaler for seg. Det ønsker Grindvold å få slutt på.
TVIHOLDER PÅ ALLEMANNSRETTEN: – De aller fleste forstår at vi ønsker å regulere campingen rundt, men så er det noen som tviholder på denne allemannsretten og nekter å betale campingavgift, forteller Ole Jacob Grindvold.
Foto: Alexander Nordby / NRK– Viktigere enn noen gang
Marit Sletten er varaordfører i Lom. Hun forteller at forslaget om å regulere villcamping kommer av at turistverter ønsker å ha et klarere skille mellom gjester og campere.
Forskjellen er at gjester skal ha tilgang på fasiliteter. De som ikke er betalende gjester, skal ikke kunne ha denne tilgangen.
– Når folk ikke er registrert som gjester på hyttene, men er nærme nok til å bruke fasiliteter, så er utfordringa at de bruker anleggene, sier Sletten.
VIL HA BETALT: – De som driver hyttene har utgifter, og ønsker å sørge for at flest mulig betaler for seg, forteller varaordfører i Lom, Marit Sletten.
Foto: SenterpartietKommunen ønsker derfor å innføre en sone rundt åtte populære turisthytter der en ikke kan campe fritt uten å betale for seg. Sonen er på rundt en kilometer fra hyttene.
Campere som er innenfor denne sonen må betale avgift.
Forslaget gjelder for Gjendebu, Memurubu, Glitterheim, Spiterstulen, Juvasshytta, Leirvassbu, Krossbu og Sognefjellshytta. Badeplassen ved Liabrua i Jotunheimen er også nevnt.
– Det er viktigere enn noen gang å ha oversikt over hvilke gjester man har, og hvilke gjester som bruker fasilitetene, sier Sletten.
Det var Gudbrandsdølen Dagningen som først omtalte forslaget fra kommunen. Her kan du lese forslaget.
Advarer mot for strenge restriksjoner
Nasjonalparkstyret for Jotunheimen og Utladalen skriver i et høringsinnspill at de forstår ønsket fra kommunen.
De har ingen problemer med at det blir innført ferdselsregler for et avgrensa område inn til turisthyttene i verneområdet, som er Gjendebu, Memurubu og Glitterheim.
Samtidig advarer de mot for store restriksjoner. Styret mener forslaget fra kommunen begrenser allemannsretten, og ber om at størrelsen på sonene blir vurdert på nytt.
De viser til formålsparagrafen i verneforskriften, som sier at «Allmennheten skal ha mulighet til uforstyrret naturopplevelse gjennom utøvelse av naturvennlig og enkelt friluftsliv med liten grad av teknisk tilrettelegging».
GLITTERHEIM: Den populære DNT-hytta Glitterheim i Lom er en av de åtte turisthyttene som er med i forslaget.
Foto: DNTEkstra utgifter
Ole Jacob ved Leirvassbu sier at de aller fleste som ferdes rundt hytta oppfører seg eksemplarisk, men at det er nødvendig å regulere campingen rundt. Slik kan de få kontroll på gjestene.
– Vi må jo registrere alle gjestene våre. De som camper innen en kilometer rundt hytta, og som bruker vår sanitæranlegg, skal booke seg inn og betale for seg.
Grindvold forteller at de vasker dusjene mellom hver kohort, men at det koster at ansatte jobber ekstra.
Derfor synes han det er på sin plass at alle som bruker anlegget hans betaler for seg.