Hopp til innhold

Kjærestepar ble ikke hørt

Omsorgsarbeider Hilde Ågot Valleraune fra Lillehammer, som fikk begrenset autorisasjonen sin fordi hun ble forelsket i en pasient, får ikke medhold i Helsepersonellnemnda.

Hilde Ågot Valleraune og Anders Gjestvang

AVGJORT: Hilde Ågot Valleraune og Anders Gjestvang fikk ikke medhold på klagen sin i Helsepersonellnemnda. Dermed har Valleraune fortsatt en begrenset autorisasjon som helsearbeider.

Foto: Geir Bernhard Randby / NRK

Hilde Ågot Valleraune fant seg ikke i avgjørelsen om at hun ikke kunne jobbe med hva hun ville selv om hun hadde blitt kjæreste med pasienten sin, Anders Gjestvang.

Derfor klagde hun saken inn for Helsepersonellnemnda for å få omgjort vedtaket. Møtet der fant sted 19. august.

I dag kom konklusjonen til nemnda: «Nemnda har vedtatt å stadfeste Statens helsetilsyns vedtak om begrenset autorisasjon».

Var åpen om forholdet

Hilde Ågot Valleraune og Anders Gjestvang møttes som henholdsvis omsorgsarbeider og pasient. For snart to år siden fant de kjærligheten, men da oppsto også problemene.

Hilde var åpen om forholdet til sin arbeidsgiver, Lillehammer kommune, og fikk nye arbeidsoppgaver et annet sted i hjemmehjelpstjenesten. Likevel valgte kommunen å rapportere forholdet til Fylkesmannen, som igjen sendte saken videre til Helsetilsynet.

Det ble bestemt at Valleraune kunne fortsette å jobbe i yrket sitt, men med såkalt «begrenset autorisasjon».

Det betyr at hun blant annet må få oppfølging av en faglig veileder og jevnlig skrive egenrapporter til Helsetilsynet. I tillegg må hun gå til personlig veiledning hos psykolog eller psykiater slik at en tilsvarende situasjon ikke skal oppstå senere.

Skuffet over vedtaket

Parets advokat, Kristoffer Ringerud, er svært kritisk til vedtaket.

Avgjørelsen fra Helsetilsynet som nå er fastholdt av nemnda, er en praktisering av loven som etter min mening er i strid med det som lovgiver har ment å regulere. Myndighetene har gjort en gladsak til en klagesak, sier Ringerud.

Ringerud forteller at Valleraune og Gjestvang ikke vil møte noen fra pressen i dag, men at de ønsker å meddele følgende:

«Vi er uenige, skuffet og overrasket. Vi ønsker nå å legge hele saken bak oss, se framover, og fokusere på det viktigste - våre liv og vår familie. Vi ønsker ikke å kommentere avgjørelsen utover det vi tidligere har uttalt».

Paret ønsker også ifølge Ringerud å benytte anledningen til å takke for støtten de har fått i de to årene saken har vart.

Heller ikke Valleraunes arbeidsgiver, Lillehammer kommune, vil kommentere dagens avgjørelse. Det forteller kommunikasjonssjef i Lillehammer kommune, Kjersti Morset.

Hilde Ågot Valleraune og Anders Gjestvang utenfor Statens Helsepersonellnemnd

SPENTE: Hilde Ågot og Anders var spente før møtet de hadde med Helsepersonellnemnda 19. august i Oslo. I dag kom konklusjonen.

Foto: Hanne Stine Kind / NRK