Nå vil han ta saken med seg til Helsekomiteen på Stortinget, hvor han selv er medlem.
– Jeg ble veldig lei meg på parets vegne og for at de skal måtte gå gjennom den gapestokken de nå opplever, bare fordi de har blitt forelska og funnet kjærligheten, sier Kjenseth til NRK.
Fant kjærligheten – og problemene
Hilde Ågot Valleraune og Anders Gjestvang møttes som henholdsvis omsorgsarbeider og pasient i Lillehammer kommune. Anders er funksjonshemmet, Hilde er omsorgsarbeider i Lillehammer kommune. For snart to år siden fant de kjærligheten, men da oppsto også problemene.
– Det verste er at du føler at du er en overgriper, og at Anders blir sett på som et offer. Et menneske som ikke trenger å bli forsvart, blir forsvart. Det har vært det verste, sa Hilde Ågot til NRK torsdag, da paret skulle forklare seg i Helsepersonellnemnda.
For det skulle vise seg at det ikke bare skulle være lett å bli forelska i sin egen pasient. Selv om Hilde Ågot fra første stund var ærlig med arbeidsgiveren og ba om å bytte arbeidssted, noe som også skjedde, ble hun meldt til Fylkesmannen og videre til Helsetilsynet.
Der ble det bestemt at hun kunne fortsette å jobbe i yrket sitt, men med såkalt «begrenset autorisasjon», som innebar at hun blant annet måtte gå til psykolog der temaet skulle være hvordan hun knytter seg til andre mennesker, slik at en tilsvarende situasjon ikke skulle oppstå senere.
PAR: Hilde Ågot Valleraune og Anders Gjestvang utenfor Statens helsepersonellnemnd, hvor de forklarte seg onsdag.
Foto: Hanne Stine Kind / NRK– Alvorlig inngripen å bli sendt til psykolog
Ketil Kjenseth stusser over at det han kaller unødvendig byråkrati i denne saken.
– Slik jeg forstår det har Valleraune opptrådt helt korrekt, ved å så tidlig som mulig varsle sin arbeidsgiver om forholdet. Jeg ønsker meg en oversikt fra Helsetilsynet over hvor mange slike saker de har gående. Jeg ønsker meg ikke noe etterforskende helsepoliti, sier Kjenseth.
Han synes videre det er en alvorlig inngripen å bli sendt til psykolog fordi man har blitt forelska.
– Jeg blir opprørt over at det har blitt bygget et byråkrati som tar seg sånn til rette i folks privatliv, sier han.
Verken Helsetilsynet eller Helsepersonellnemnda vil uttale seg i saken. Det vil heller ikke Lillehammer kommune utover det de har sagt tidligere:
Lillehammer kommune vil heller ikke kommentere den aktuelle saken på grunn av taushetsplikt.
– På generell basis kan jeg si at når vi får informasjon som vi mener at Fylkesmannen bør se på, så sender vi det dit og så tar de igjen sin vurdering. Kommunen er underlagt taushetsplikt, men når en part gir uttrykk for ting i media så er ofte bildet mer nyansert, sa kommunikasjonssjef i Lillehammer kommune, Kjersti Morset, i oktober 2014 da saken først ble omtalt i NRK.