Hopp til innhold

Nå må de bestemme seg!

Dersom forsikringspengene etter brannen i Våler kirke skal utbetales, må tomtestriden avsluttes.

Brannen i Våler kirke
Foto: Knut Sveen / NRK

– Nå må kirkelig fellesråd avslutte tomtestriden dersom de vil ha utbetalt forsikringspengene, sier rådmann i Våler, Per Olav Lund.

For at forsikringspengene skal bli utbetalt må ei ny kirke stå ferdig i mai 2014 – fem år etter brannen. Dersom ikke striden om hvor den nye kirka skal ligge nå avsluttes, kan den fristen bli tøff å overholde.

– Det ser jo ut som om det er et stykke fram, sier Lund.

Skal ta en avgjørelse neste uke

Våler kirke før brannen

Slik så den gamle kirka ut før brannen.

Foto: Privat

– Denne saken har allerede tatt alt for lang tid, sier Merete Astrup.

Hun er fungerende leder i kirkelig fellesråd i Våler og deler rådmannens bekymring. Hun sier det har tatt så lang tid fordi rådet har måttet undersøke alle muligheter rundt byggingen av ny kirke. Nå mener hun imidlertid at en løsning er rett rundt hjørnet.

– Nå har vi mer enn nok av materiale som peker ut den vegen vi skal ta. Vi skal ha et møte neste torsdag og da skal vi ta stilling til tomtespørsmålet, sier Astrup.

– Så neste torsdag vil det bli klart hvor den nye kirka skal bygges?

– Ja, det får vi gå ut i fra.

– De er valgt for å ta et vedtak

I over et år har spørsmålet om hvor den nye kirka skal bygges vært et hett diskusjonstema i Våler. Så ille har det vært at bygda har blitt splitta mellom dem som vil bygge ny kirke der den gamle sto og de som vil bygge den like ved den gamle tomta.

– Et kirkebygg skal stå i flere hundre år, og da kan man kanskje bruke tid på å diskutere noe annet enn hvor den skal stå, sier rådmann Lund.

Han mener det er viktig å se på hva det nye kirkebygget skal brukes til. Han viser til andre kommuner som har blitt rammet av kirkebrann som har bygd opp ei ny kirke som er bedre enn det opprinnelige bygget.

– Jeg vil råde fellesrådet til å klare å stå i konflikten. Det er alltid strid når det skal bygges ei ny kirke, og det er naturlig – det er mye følelser i en slik avgjørelse. Fellesrådet er valgt for å ta et vedtak, sier han.

Våler kirke.

Ruinene etter Våler kirke.

Foto: Knut Sveen / NRK

Flere saker fra Innlandet