Elverumsjente ble kontaktet av sikta lege

– Det er skremmende hvor enkelt det er å komme i kontakt med barn via mobiltelefonen. Det sier pappaen til en av jentene som har blitt kontaktet av den sikta legen.

Slik lød den første meldinga til ei jente (11) fra den sikta legen, ifølge jenta og hennes far.

Den første meldinga som ble sendt var uskyldig og ga inntrykk av å være feilsendt, forteller pappaen til en av jentene som mottok melding.

Foto: Linda Vespestad / NRK

Datteren hans er en av de som har fått SMS-melding fra en lege som nå er siktet for blant annet å ha fått mindreårige jenter til å sende seg nakenbilder.

Så langt skal det være opp mot 200 fornærmede over hele landet, ifølge politiet.

Legen fra Hedmark er også siktet for pengeutpressing. Han har tilstått både trusler mot en mann og for å ha fått mindreårige til å sende seksuelle bilder.

Fikk SMS-melding

Flere av jentene bor i Elverum-distriktet og sør i Hedmark.

Pappaen til en av jentene forteller gjerne sin historie til NRK.no, men vil være anonym for å skåne datteren sin. Han forteller at meldingen som ble sendt til hans datter virket veldig uskyldig.

Det var i september at 11-åringen fikk en SMS-melding. I meldingen sto det: «Blir det aerobic i kveld?», hun svarte «Hvem er du?», og fikk tilbake «Hei! Elin sef:)*» (*selvfølgelig).

Brøt kontakten

Jenta valgte å fortelle om meldingene til sin pappa.

– Dette virket helt uskyldig. Vi regnet med at dette var noen som hadde sendt en melding feil. Når min datter svarte tilbake at «du har nok sendt meldingen feil», fikk hun raskt svar tilbake med «sorry, sorry, dette var flaut», og etter det hørte vi ikke noe mer, sier pappaen til jenta.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Sjukehuset i Elverum

Den sikta overlegen jobbet ved Sykehuset Innlandet, Elverum og er suspendert fra jobben.

Foto: NRK

De tenkte ikke mer på saken før de plutselig ble kontaktet av politiet. De fortalte at de overvåket telefonnummeret som 11-åringen hadde fått SMS fra, og at personen som brukte nummeret var under etterforskning. Dette viste seg å være den nå sikta legen. Noe NRK.no også har fått bekreftet.

– Jeg ble overrasket og ble samtidig veldig glad for at vi har et åpent forhold til vår datter slik at hun fortalte meg om meldingen . Hvis hun ikke hadde sagt noe så kunne dette kanskje ha utviklet seg videre, når man vet bakgrunnen for at den første meldingen ble sendt.

– Barn er veldig utsatt

Den sikta legen som jobbet ved Sykehuset Innlandet skal ha sendt meldinger til unge jenter. Han skal ha overtalt flere av dem til å sende nakenbilder av seg selv til ham. Han skal også ha satt jentene under kraftig press og truet med å vise bildene til familie og venner hvis de ikke betalte ham penger. All kontakt med ofrene skal ha foregått via mobiltelefon.

– Det viser bare hvor utsatt barn er i dag. Hvor lett det er å komme i kontakt med barn. Det er skremmende. Internett har det vært mye fokus på, men så får vi en sak hvor mobiltelefonen er inngangsporten. Det viser at det er svært viktig å følge med på hva som skjer på barnas mobiltelefon, ikke bare internett, forteller pappaen til jenta.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Pressekonferanse Ålesund

Ifølge politiet kan det være opp mot 200 fornærmede i saken.

Foto: NRK

Han sier det er nesten umulig å ha full kontroll med barnas mobiltelefon, og mener derfor det er viktig å ha et åpent forhold til barna.

– Barn har ikke alltid forståelse for at hva slike ting kan føre til. Det er ikke risikofritt at barn har mobiltelefon. Det er viktig å ha en åpen kommunikasjon i hverdagen så man vet hva som skjer rundt barna.

Har taklet saken bra

Han tror kanskje at den sikta legen tok kontakt med datteren hans etter å ha sett bilde av henne i avisa og etterpå søkt opp henne i telefonkatalogen. Nå har de fått det hele litt på avstand, og han synes at datteren hans har taklet saken bra.

– Hun er nok litt mer engasjert i saken enn sine klassekamerater. Hun har også fortalt de andre i klassen hva hun har vært utsatt for slik at de ikke skulle bli utsatt for det sammen. Det synes jeg er voksent gjort.

Den sikta legen ble i dag varetektsfengslet fram til 22. november.