Hopp til innhold

Ungdomsparti ønsker prøveordning med bordell

Fpu i Innlandet mener en ordning med bordell vil skape trygghet for dem som selger sex, og at det vil kunne kneble det svarte markedet.

Bildet er fra området i Oslo hvor det meste av gateprostitusjonen skjer.

PROSTITUSJON: Bildet er fra det området i Oslo hvor det meste av gateprostitusjonen skjer. Fpu i Innlandet foreslår å flytte alt av sexkjøp inn i regulerte bordeller.

Foto: Anders Fehn

Det er Stine Jakobsen, nestformann i Fremskrittspartiets ungdom i Innlandet, som tar til orde for bordellvirksomhet i et leserinnlegg i Oppland Arbeiderblad.

Stine Jakobsen, nestformann i Innlandet Fpu

FOR BORDELL: Stine Jakobsen er nestformann i Innlandet Fpu. I en kronikk redegjør hun for hvorfor bordell er veien å gå for å trygge og sikre prostituerte.

Foto: privat

– Det å ta markedet bort fra gata vil skape større sikkerhet for dem som er sexarbeidere, både med tanke på sykdommer og kriminalitet. Samtidig vil dette kunne kneble det svarte markedet, minimere hallikvirksomhet og hindre at mennesker blir utnyttet ved sexsalg, skriver hun i en sms til NRK.

Jakobsen skriver videre at partiet mener at folk skal stå fritt til å bestemme hva de ønsker å gjøre med kroppen sin.

Hun mener at de prostituerte har en utrygg arbeidshverdag på gata, og at de kan bli utsatt for grove overgrep uten mulighet til å få den hjelpen de har behov for.

AUF: – Helt feil vei å gå

Fpu får motstand fra Arbeiderpartiets ungdomsorganisasjon AUF. Leder Ina Libak mener forslaget om bordellvirksomhet er helt feil retning å gå. Hun mener at ingen skal behøve å selge kroppen sin for å ha en inntekt, og at man må hjelpe menn og kvinner i denne situasjonen på en annen måte.

Ina Rangønes Libak

FOR SEXKJØPSLOVEN: Ina Libak i Auf mener man må finne løsninger for kvinner og menn som selger sex i Norge, men mener bordellvirksomhet er feil vei å gå.

Foto: AUF

– De som er tvunget til å selge sex, trenger ikke politikere som åpner opp for bordellvirksomhet. De trenger politikere som følger opp sexkjøpsloven og ordninger som gir andre rettigheter og muligheter, sier hun.

– Fpu mener at den enkelte i bransjen gjør dette frivillig, og at det bør være gode ordninger rundt dem. Hva tenker dere om det?

– De som selger kroppen sin i Norge, gjør det fordi de ikke har noen andre muligheter, arbeidsrettigheter for eksempel. Da bør vi se på hva vi kan gjøre for dem ved å gi dem slike muligheter, heller enn å starte opp bordeller, avslutter Libak.

Frp begeistret for utspillet, men:

– Det bra at Fpu bidrar med friske debatter, og utfordrer moderpartiet, men bordellvirksomhet er ikke noe Frp er for, sier stortingsrepresentant Solveig Horne, som også er tidligere barne- og likestillingsminister.

Selv om de ikke er for forslaget til Fpu, er Horne klar på at partiet ønsker å sikre tryggheten til prostituerte.

De ønsker å oppheve sexkjøpsloven.

– Vi vet at sexkjøpsloven som gjør det forbudt å kjøpe seksuelle tjenester har ført til økt utrygghet, økt avhengighet av halliker og økt terskelen for å anmelde voldelige kunder, sier Horne.

Hun mener loven ikke har fungert etter hensikten, og at den ikke bidrar til å gjøre hverdagen tryggere til de som selger sex, snarere tvert imot.

Halvportrett av barne- og likestillingsminister Solveig Horne.

MOT SEXKJØPSLOVEN: Solveig Horne er stortingsrepresentant for Frp, og ønsker å oppheve dagens sexkjøpslov.

Foto: Alexander Nordby / NRK

Arbeidsgiveransvar og pensjonspoeng

Stine Jakobsen får støtte i utspillet sitt fra leder i Fpu, Bjørn-Kristian Svendsrud. Han mener bordeller er en interessant tanke, og viser til at man kan ha statlig godkjente bordeller med arbeidsgiveransvar. Han sier at de ansatte bør betale skatt og få pensjonspoeng.

Svendsrud mener at enkelte i bransjen jobber frivillig som sexarbeidere, og at politikere ikke bør si at det er feil.

– Derfor kaller ikke vi dette for prostitusjon, men for «sexarbeidere». Og de som ønsker dette bør få jobbe under trygge rammer, sier Svendsrud.

Han presiserer at å teste ut bordellvirksomhet, ikke betyr at man ikke skal kjempe mot menneskesmugling.

– Mange i bransjen blir misbrukt, og det må man kjempe mot med alle mulige virkemidler, sier han.