Vil ikke ha aldersgrense på energidrikk

Salget av energidrikk er tredoblet i løpet av få år. Ungdom er målgruppen, men foreløpig vil hverken myndigheter eller produsenter vurdere en aldersgrense for produktet.

Energidrikk

I dag foreligger det ingen regler om hvor gammel man må være for å kjøpe energidrikker. Derfor er det opp til hver enkelt butikk om de vil la være å selge til barn og unge. Henrik Eide Dahl (14)fra Sel, ble livstruende syk da han drakk store mengder energiddrikk på et datatreff.

Foto: Knut Magne Momrak / NRK

Salget av energidrikker har gått vil værs de siste årene. Tall NRK har fått fra analysebyrået Nielsen, viser at forbruket har tredoblet seg på fire år. Fra å ha en omsetning på 300 millioner kroner i 2009, endte salget i fjor på 889 millioner kroner.

Burn, Red Bull og Battery står for 70 prosent av salget i det stadig voksende markedet. Energidrikker retter seg i stor grad mot unge mennesker og er et vanlig middel der ungdom trenger et ekstra gir for å holde nivået oppe, for eksempel på datatreff

Det var i en slik sammenheng at 14-år gamle Henrik Eide Dahl fra Sel ble livstruende syk. Etter 16 timer med dataspill, lite søvn og fire liter med energidrikk, sa kroppen stopp.

Legene ved sykehuset Innlandet på Lillehammer, setter hendelsen i sammenheng med det store forbruket av energidrikk.

Rettes mot ungdom

Battery produseres av Ringnes, og kommunikasjonssjef Nicolay Bruusgaard ser ingen grunn til at produktet ikke skal markedsføres mot ungdom.

– Vi har ingen betenkeligheter med at ungdom i 16-17-års alderen drikker energidrikk, men som alt annet må det brukes i fornuftige mengder. Alt henger sammen med sunn fornuft og måtehold. Derfor skal hverken brus, juice, kaffe eller energidrikk drikkes i litervis, slår han fast.

Enkelte produsenter av energidrikk velger å ha en aldersanbefaling på boksen. Men Bruusgaard mener en slik vurdering kan fungere mot sin hensikt.

– Vi mener at en slik grense kan gjøre energidrikk mer spennende for barn. Derfor velger Ringnes å ikke sette noen klar grense på alder.

(Saken fortsetter etter bildet)

Advarsel

På noen av boksene står det spesifisert en aldersanbefaling. Dette opererer ikke Ringnes med.

Foto: Erlend Moe / NRK

Kan for lite

I dag er det utført lite forskning som viser hva slags effekt energidrikk kan ha på menneskekroppen. En aldersgrense har til nå ikke vært vurdert, og det skal svært mye til før myndighetene vil tenke i retning av en lovregulering rundt produktet.

– I Norge er det ikke vanlig å innføre aldersgrenser på matprodukter som betraktes som usunne. De eneste aldersgrensene vi har, er på alkohol og tobakk. I tillegg anbefaler vi å unngå kunstige søtningsstoffer for barn under tre år, sier avdelingsdirektør i Helsedirektoratet, Henriette Øien, til NRK.

– Generelt skal det veldig mye til før vi vil ta til orde for å innføre aldersreguleringer på mat og drikke.

– Bør unngås

Hun mener diskusjonen om aldersgrense kommer for tidlig. Inntil man vet mer om produktets effekt, oppfordrer Øien til måtehold og fornuft.

– Uavhengig av mulige skadevirkninger, er energidrikk et produkt som vi på ingen måte anbefaler. Det inneholder koffein og mye sukker, og det er det ingen som har behov for.

Henrik Eide Dahl kollapset midt under et datatreff på Otta ungdomsskole. Da hadde han drukket store mengder energidrikk med koffein. Legene blir mer og mer sikre på at dette er årsaken til at nyrene sviktet.