Hopp til innhold

Idrettsstjerne reagerer på opplevelsen funksjonshemmede Gustav hadde i skiløypa

BEITOSTØLEN (NRK): Voksne mennesker pekte og lo av gutten med Cerebral parese.

Gustav på ski

SKITUR MED BISMAK: Gustav smiler på dette bildet som er tatt under skituren i Bærumsmarka i februar. Men ikke alt var hyggelig. På turen opplevde han nemlig at voksne mennesker kom med nedsettende bemerkninger og lo av ham.

Foto: Privat

Det som skulle være en hyggelig skitur med familien i Bærumsmarka sist vinter, ble i stedet en skikkelig nedtur. Årsaken var mange negative meldinger som Gustav fikk fra voksne skiløpere.

– Jeg hadde det vondt og trist, forteller han til NRK.

10-åringen har Cerebral parese som medfører at han har dårlig balanse og koordinasjon. Mamma Camilla Fjeldheim forteller at sønnen fikk kjeft og ble regelrett mobbet av voksne skiløpere blant annet fordi han ikke kom seg opp raskt nok etter å ha falt.

– Han opplevde at voksne fortalte ham at han falt på feil sted. Han mistet ski og staver, som i stedet for å bli plukket opp ble kastet ut til siden. Det verste var da voksne folk pekte og lo av oss, når jeg ploget nedover de bratteste bakkene med Gustav mellom beina, sier hun.

Idrettsstjerne reagerer

Historien om Gustav ble kjent da moren valgte å skrive om opplevelsene de hadde på skituren i et leserinnlegg i Asker og Bærum Budstikke. En av dem som reagerte på de voksnes oppførsel var paraidrettsutøver Birgit Skarstein.

– Jeg ble så provosert på Gustav sine vegne. For jeg synes det er så viktig at alle sammen skal kunne drive aktivitet. Vi skal ikke drive å trykke hverandre ned, vi skal løfte hverandre. Og det er jo bare trivelig og hyggelig å gå ut på ski, sier hun.

Denne uka møttes Birgit og Gustav på Beitostølen i forbindelse med en lansering av jubileumsboka for Beitostølen Helsesportsenter. I boka er Gustavs historie fortalt.

Gustav og Birgit

FORBILDE: Gustavs historie er nå blitt en del av jubileumsboka til Beitostølen Helsesportsenter. Der møtte han sitt store forbilde, parautøver Birgit Skarstein.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

Senteret har i snart 50 år tilbudt re- og habilitering av folk med ulike diagnoser, funksjonsnedsettelser og funksjonsnivå. Mange av våre kjente paraidrettsutøvere har fått kyndig hjelp i fjellbygda i Oppland.

Skarstein mener det er tøft av Gustav og familien å stå fram med sin historie og mener det kan være viktig for andre.

– Jeg synes det var viktig å si ifra at det han opplevde med folk som ikke oppførte seg ordentlig, det er ikke greit. Det er ikke noe galt med Gustav, det er noe galt med dem, sier hun.

Satser på snøbrett

På brystet på skijakka bærer Gustav stolt et merke fra det norske landslaget til paralympiks i Pyeongchang i 2018. Merket har Birgit Skarstein sprettet av sin egen drakt for å gi ham.

– Da ble jeg selvfølgelig veldig glad. Veldig, veldig glad, understreker Gustav som har Birgit som ett av sine store forbilder.

10-åringen er selv en svært aktiv snøbrettkjører og en del av utviklingslaget Funkis Snowboardklubb som er underlagt Snowboardforbundet. Og målet hans er klart.

– Jeg skal bli god på snowboard. Og jeg skal til paralympiks.

Gustav snowboard

MØTTE FORFATTEREN. Gustav i alpinbakken på Beitostølen sammen med forfatter Jon Gangdal. Han har skrevet jubileumsboka om Beitostølen Helsesportsenter og omtalt historien om 10-åringen fra Bærum.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

Flere saker fra Innlandet