Hopp til innhold

I dag faller dommen i den store hasjsaken

I dag får 14 menn dommen i den store hasjsaken med utspring i Løten og Elverum. Det er påstander om lange fengselsstraffer og inndragning av 28 millioner kroner. Samtidig er det klart at 15 nye personer er siktet i saken.

Hasjbeslag

Hasjen ble fraktet i ballonger sammen med lovlig last.

Foto: Kripos

Aktoratet har lagt ned påstand om tilsammen 90 års fengsel for de 14 tiltalte.

Oslo tingrett, rettsbygningen

Dommen mot de 14 mennene faller i Oslo tingrett i dag.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

– Det er en stor og alvorlig narkotikasak med store mengder hasj og mange involverte, så vi er jo spente på hvordan retten vurderer bevisene, sier aktor og statsadvokat Geir Evanger.

14 menn har stått tiltalt for kjøp, salg og distribusjon av nesten ett tonn hasj. Narkotikaen er innført til Norge via Nederland og Danmark og videredistribuert fra Løten og Elverum.

Kan bli mange år i fengsel

Aktor Geir Evanger la ned påstand om 14 års fengsel for en 34-åring fra Elverum, som er utpekt som en av to hovedmenn i saken.

For de øvrige 13 tiltalte påsto aktor fengsel fra ni år og ned til tre måneder.

I tillegg er det lagt ned påstand om inndragning av i alt 28 millioner kroner. Aktor vil inndra 20 millioner kroner og et hus i Thailand fra den 34 år gamel elverumsingen.

– 14 år er for strengt

Politiet har tatt hardt i

Advokat Steffen Brandstad mener påstanden om 14 års fengsel for elverumsingen er for strengt.

Foto: Trond Ivan Hagen / NRK

Forsvarer for 34-åringen fra Elverum, Steffen Brandstad, sier hans klient er spent før dommen faller.

– Hvis dommen er i tråd med aktors påstand, vil verken han eller jeg være fornøyd. Ut i fra hva han selv har tilstått så vil han få en lang fengselsstraff, men det bør være under 10 år i alle fall, sier advokat Steffen Brandstad.

Når det gjelder påstanden om inndragning av totalt 28 millioner kroner og de lange fengselsstraffene, har flere av forsvarere kalt det både utrolig og tragikomisk. Det har statsadvokat Evanger liten forståelse for.

– Dette er ganske godt forankret i rettspraksis og det er et strengt straffenivå for hasjsaker i Norge, sier statsadvokaten.

15 nye kan bli tiltalt

Statsadvokat Geir Evanger

Aktor, statsadvokat Geir Evanger, sier de regner med å tiltale ganske mange flere.

Saken det faller dom i i dag, er en av Norges største hasjsaker noensinne. At ikke enda flere var tiltalt, skyldes rett og slett at det er grenser for hvor mange tiltalte man kan ha i en og samme rettssak.

Det betyr at det slett ikke er over. Statsadvokat Geir Evanger bekrefter at det ligger an til mange nye tiltaler i saken.

– Det er en rekke andre personer som på en eller annen måte er involvert i saken og vi jobber nå med tiltalespørsmål mot dem. Men foreløpig er ingen nye tiltaler klare, sier Geir Evanger.

NRK Hedmark og Oppland vet at det er snakk om så mange som 15 personer, som er siktet eller mistenkt i saken, og som kan bli tiltalt.

Styrt fra Elverum og Løten

Inger Johanne Reiestad Hansen

Forsvarer Inger Johanne Reiestad Hansen sier hennes klient er spent på dommen.

Foto: Nyhetsspiller

I alt seks av de tiltalte kommer fra Elverum og Løten. Inger-Johanne Reiestad Hansen forsvarer en 47-åring fra Løten, som sto tiltalt for å ha fraktet både penger og hasj gjennom en rolle som kurer.

For ham har aktor lagt ned påstand om fengsel i seks og et halvt år. 47-åringen har innrømmet at han blant annet fraktet penger til Danmark.

– Han er spent på utfallet og hva som blir dommen i forhold til hans medvirkning. Han frykter å bli dømt for mer enn det han selv mener å ha vært en del av, sier Inger Johanne Reiestad Hansen.

Dommen faller i Oslo tingrett klokka 11 i dag.

Flere saker fra Innlandet