Lærlingen Håkon (24) satte Erna og Knut Arild på sidelinja

Både statsministeren og samferdselsministeren måtte nøye seg med å være snorholdere da regjeringen åpnet nytt prestisjetungt veiprosjekt mandag.

Samferdselsminister Knut Arild Hareide og statsminister Erna Solberg holder i snora som klippes av lærling Håkon Harkestad under åpningen av nye E6 mellom Brumunddal og Moelv.

MIDTPUNKT: For to år siden var Håkon Harkestad arbeidsledig. Nå har han snart fagbrev i lomma, og i dag fikk han æren av å klippe snora på Innlandets største veiprosjekt.

Foto: Knut Røsrud / NRK

Fra og med i dag kan bilister kjøre ny firefelts E6 helt fra svenskegrensa på Svinesund og frem til Mjøsbrua i Moelv. En strekning på 270 kilometer.

Delstrekningen mellom Brumunddal og Moelv ble åpna mandag ettermiddag, med både statsministeren og samferdselsministeren til stede.

Men det var en 24 år gammel betongfag-lærling fra Moelv som fikk æren av å klippe snora.

– Jeg er skikkelig stolt. Det er en ære å få åpne veien, sier lærling Håkon Harkestad.

Arbeidsledig med dårlig selvtillit

Håkon Harkestad på en byggeplass ved nye E6 der han jobber.

KLAR FOR INNSATS: De siste to åra har Håkon Harkestad tatt opp igjen fag fra videregående og samtidig jobba med å bygge nye E6 gjennom Ringsaker.

Foto: Knut Røsrud / NRK

Utbyggingen av firefelts E6 fra Kolomoen til Øyer er det største og dyreste veiprosjektet i Innlandet noensinne.

Nå står delstrekningen fra Kolomoen til Moelv ferdig. Strekningen på til sammen 43 kilometer er den lengste sammenhengende veiutbygginga som har vært i Norge noen gang.

For 24-åringen som har vært med å bygge deler av veien er dette en ekstra stor dag.

For to år siden var Håkon Harkestad arbeidsledig og hadde få fremtidsplaner. Han hadde sluttet på videregående før han var ferdig med fagbrevet som barne- og ungdomsarbeider, og visste ikke hva han skulle gjøre.

– Jeg slutta fordi jeg hadde valgt feil utdanning. Jeg var usikker på meg selv og følte at fremtida mi også var usikker.

Gjennom E6-utbygginga fikk han en ny sjanse. Veidekke, som er hovedentreprenør, har gjennom hele byggeperioden satset på ungdommer som ikke har fullført videregående skole.

Gjennom prosjektet «Skole på byggeplass» får ungdommer som Håkon mulighet til å ta fagbrev og jobbe med veiutbygging samtidig.

Asle Hermansen i Veidekke kaller det vinn-vinn.

– Ungdommene får en ny mulighet og vi utdanner og rekrutterer arbeidskraft som vi sjøl trenger, sier Hermansen.

Kortere reisetid og tryggere vei

Samferdselsminister Knut Arild Hareide sammen med lærling Håkon Harkestad

FIKK ROS: Samferdselsminister Knut Arild Hareide på veiåpninga i dag. Nye E6 gjennom Innlandet er bygget 8 måneder raskere enn planlagt.

Foto: Knut Røsrud / NRK

Utbyggingen av nye E6 gjennom Innlandet har gått raskere enn forventa.

Hele strekninga fra Kolomoen til Moelv har Håkon Harkestad og kollegene hans sørga for å bygge åtte måneder raskere enn planlagt.

For bilistene betyr det 10 minutter kortere reisetid.

– Det har mye å si for folk, men spesielt næringslivet. Dette er hovedtransportåra for dem som kommer fra Nordvestlandet, der det er store næringsklynger. Dette gjør transporten mer forutsigbar, trygg og effektiv for bedriftene, sier samferdselsminister Knut Arild Hareide.

Veiprosjektet har som mål å knytte kommunene i Mjøsområdet, med nesten 200 000 innbyggere, tettere sammen. Men utbygginga har også ført til protester mot bom og valg av trase.

Les også: Her er det planlagt ny, firefelts motorveg gjennom naturreservat

Erna ble kjempeimponert

Statsministeren roste både Nye Veier og den unge lærlingen i dag. Og hun hadde ingen problemer med å gi fra seg hovedrollen som snorklipper.

Håkons snuoperasjon er kjempe imponerende og viktig, sa Solberg. At en lærling klipper snora, sier mye om fagarbeidernes status for øyeblikket, mener statsministeren.

– Det har blitt en helt annen holdning til yrkesfag nå en bare for noen år siden. Og vi trenger flere som tar yrkesfagutdanning, sa Solberg.

Til våren er Håkon ferdig utdanna betongfagarbeider med en begynnerlønn på 650.000 kroner. En stor kontrast til hverdagen som arbeidsledig.

– Jeg er glad for at jeg har funnet noe jeg trives med og som jeg ser for meg at jeg kan drive med i mange år fremover. Jeg har vist for meg selv at jeg kan jeg også. Sånn tenkte jeg ikke før, sier 24-åringen.