Gjemte kokain og kontanter i vaskemaskin da politiet slo til

Politiet mener de har avslørt et større kriminelt nettverk i Innlandet. Nå er en albansk mann dømt til fengsel etter funn av en halv kilo kokain og 500 000 kroner i en vaskemaskin.

BESLAG; her er beslaget med en halv kilo kokain og kontanter, som politiet fant i leilighet i Stange 3. januar i år.

KOKAIN OG KONTANTER: Politiet fant en halv kilo kokain og kontanter i ei vaskemaskin. Her er beslaget lagt ut.

Foto: Politiet

I januar i år slo politiet til mot en leilighet i Stange.

Politiets økoteam i Innlandet var der i forbindelse med en annen sak, knyttet til et større kriminelt nettverk på Hedmarken. Etterforskerne kjente sterk lukt av narkotika i gangen ved leiligheten.

Inne i leiligheten snuste en politihund seg fram til badet. Der fant politiet både kokain og kontanter – pakket i plast i en vaskemaskin

I leiligheten oppholdt tre albanere seg.

– En tilståelsessak

De tre, en mann og to kvinner, ble tiltalt i saken. Påstanden fra aktor, politiadvokat Julie Dahlsveen, var fengsel i tre år for mannen og i to år for hver av kvinnene.

JULIE DALSVEEN; politiadvokat og aktor i saken mot tre albanere, som er tiltalt for oppbevaring av kokain og kontanter.

AKTOR I RETTSSAK: Politiadvokat Julie Dalsveen la ned påstand om strenge straffer i Hedmarken tingrett.

Foto: Kjell Åge Kampestuen / NRK

Mannen erkjente i retten å ha oppbevart stoffet og pengene. De to kvinnene nektet straffskyld.

Nå er mannen i Hedmarken tingrett dømt til fengsel i to år og åtte måneder. Det gjøres fradrag for 343 dager utholdt varetekt. Mannen får i tillegg inndratt en sum på kroner 533 710, samt andre gjenstander.

– For min klient var dette her en sak som kan anses som en tilståelsessak, sier advokat Fisnik Baki som er forsvarer for den tiltalte mannen.

Hvordan tok klienten din dommen?

– Vi skal analysere dommen, og ta det deretter, sier Baki.

Det er ennå ikke tatt stilling til om dommen ankes.

– Uforholdsmessig lang tid

De to andre ble frikjent for oppbevaring, men er dømt til å betale bøter på 8000 kroner hver, og bøtene anses gjort opp ved utholdt varetekt i 343 dager.

Advokatene Ole Petter Drevland og Øyvind Bergøy Pedersen forsvarte kvinnene hver for seg.

– Min klient har blitt holdt i varetekt i nærmest ett år på ett juridisk grunnlag som ikke er straffbart, og det er selvfølgelig sterkt beklagelig, sier advokat Øyvind Bergøy Pedersen og forsvarer for den ene kvinnen.

– At det i tillegg har tatt uforholdsmessig lang tid å få denne saken iretteført, det er også særdeles ugunstig, sier han.

Kvinnen vil kreve erstatning for tiden hun har sittet i varetekt, opplyser Pedersen. Han sier også at det aldri skulle blitt tatt ut tiltale.

– Påtalemyndigheten hadde en oppfatning at det å kjenne til at det skal ha vært narkotika i leiligheten, og å ha brukt av narkotikaen i leiligheten, etablerer et straffbart ansvar for medvirkning til oppbevaring. Dette skulle da gi to år i fengsel, sier Pedersen.

– Dette er feil jus, og det er entydig høyesterettspraksis på at dette ikke er straffbar medvirkning til oppbevaring, sier han.

BESLAG; En halv million i kontanter og en halv kilo kokain ble tatt av politiet i en leilighet i Stange i januar 2019.

BESLAGET: En halv million kroner i kontanter og en halv kilo kokain fant politiet i en leilighet i Stange i januar 2019.

Foto: Politiet

Del av større kriminelt nettverk

De tre tiltalte skal ifølge politiet være en del av et større kriminelt nettverk på Hedmarken. Politiet har aksjonert mot 22 personer. Fire av disse sitter i varetekt. To soner for andre saker. De andre siktede er løslatt.

Det dreier seg om ulovlige låneopptak, pengeoppgjør i narkotikamiljøet og hvitvasking av penger etter straffbare handlinger.

Ifølge politiadvokat Julie Dalsveen har politiet gjennom sin omfattende etterforskning forhindret ytterligere kriminalitet.

Politiet har beslaglagt eiendeler som det mener er betalt med penger, som urettmessig stammer fra banker og andre finansinstitusjoner.

Totalt skal det dreie seg om verdier for rundt 50 millioner kroner.