Etterforsker kriminelt nettverk – 10 pågrepet

HAMAR (NRK): Politiet i Innlandet har nå siktet 10 personer i en stor svindel- og narkotikasak som også inneholder trusler mot en politiadvokat. – Vi mener at det er snakk om organisert kriminalitet, sier politiadvokat Julie Dalsveen.

Politiadvokat Julie Dalsveen under pressekonferansen på Gjøvik

FLERE PÅGRIPELSER: Nå er i alt 10 personer pågrepet og siktet i saken, sier politiadvokat i Innlandet politidistrikt, Julie Dalsveen.

Foto: Roy Allan Larsen / NRK

Sakene er rullet opp på Hedmarken de siste månedene. Nå er i alt åtte menn og to kvinner pågrepet og siktet.

Flere av dem sitter fengslet i full isolasjon for å unngå bevisforspillelse.

– Det er snakk om grove bedragerier mot banker og finansinstitusjoner og grove narkotikaovertredelser. Vi mener nå at dette ser ut til å være organisert kriminalitet, sier politiadvokat Julie Dalsveen.

Siktelsene omfatter også alvorlige trusler mot en politiadvokat i Innlandet.

Sist NRK omtalte saken var fire personer fra Hedmarken siktet. Nå er altså i alt 10 personer siktet. Noen er fra andre steder på Østlandet, men de fleste er fra Hedmarken.

Tror det henger sammen

I løpet av fjoråret skal noen av de siktede ha forledet flere banker til å innvilge lån og kreditt ved å gi uriktige opplysninger om egne inntekter og utgifter. De skal ha søkt om lån via nettet. Ifølge kjennelsene fra retten dreier deg seg om millionbeløp.

Flere er også siktet for grove narkotikaforbrytelser. Politiet tror sakene henger sammen, og at bedrageriene kan henge sammen med narkotikagjeld.

– Det er en av teoriene vi jobber ut ifra. Vi ser på om det er sammenheng mellom bedrageriene og narkotikavirksomhet på Hedmarken og på østlandsområdet for øvrig, sier Dalsveen.

Politiet har satt på store ressurser

Politiet i Innlandet har jobbet med saken i mange måneder allerede. Og de har satt inn store ressurser.

Politihuset i Hamar

Den omfattende saken er rullet opp på Hedmarken, men noen av de siktede kommer også fra andre steder på Østlandet.

Foto: Knut Sveen

– Dette er et omfattende prosjekt. Det jobbes med mye mannskap, og det har vært gjort over tid, sier Dalsveen. Det ser også ut til å være en rekke arbeidsoppgaver framover, sier hun.

Politiet har ikke konkludert i noen av sakene ennå. De 10 pågrepne er siktet for litt ulike forhold og to av dem er løslatt fra varetekt.