Hopp til innhold

Gilde sjekker 600 slaktedyr

Gilde har i dag foretatt tester på 600 kyr og okser som skulle slaktes. Ingen dyr blir slaktet før resultatene er klare.

Gilde HedOpp Rudshøgda
Foto: NRK

- Vi har blant annet tatt avføringsprøver av dyrene, forteller informasjonssjef i Gilde -Norge Grethe Skundberg.

Prøveresultater kan lede til smittekilden

I følge Grethe Skundberg blir prøvene tatt for at Gilde nå skal være sikker på at E.cola bakterien ikke havner i matvarene.

- Dessuten kan prøveresultatene gi oss svar på hvor smitten kommer fra, sier Skundberg.  

Kjøttdeig fra Gilde
Foto: Hallgeir Vågenes / Scanpix

Infisert kjøtt kan fortsatt være i omløp

Fredag gikk Gilde ut med beskjed til matkjedene om å hive eller returnere kjøttdeig, familiedeig og karbonadedeig med autorisasjonsnummer 103. 65 tonn kjøtt er tilbakekalt, men Skundberg kan ikke garantere at alt infisert kjøtt er levert inn.

- Dette er varer som har vært ute i butikkene siden januar, og mye av kjøttet er nok allerede fortært, sier Skundberg.

Tonnevis med kjøtt er destruert

Produksjonen av kjøttdeig er stoppet på ubestemt tid ved Gildes anlegg på Rudshøgda i Hedmark, og mellom 65-70 tonn ferdig kjøtt fra anlegget er destruert.

Gilde har prøver av kjøttet inne til analyse ved Matforsk på ÅS. De første prøvene av kjøttet testet negativt, men dette skyldtes sannsynligvis at Gilde lette etter feil type E.coli-bakterie. De første indisiene gikk i retning av at det dreide seg om E.coli O157, men etter at det i to av de syke barna ble påvist E.coli-bakterien O103 har Matforsk begynt å lete etter disse.

- Resultatene fra den nye undersøkelsen vil bli klare tirsdag, sier informasjonssjef Sissel Norevik.