Hopp til innhold

Galven-tispa har kostet 3 millioner kroner

Den omstridte Galven-tispa har så langt kostet samfunnet tre millioner kroner i saueskader og flytteforsøk.

Osalsparet

Dette helikopter ble brukt da Osdalsparet ble merket i januar, men er også brukt i jakten på Galven-tispa.

Foto: Lars Gangnes, Statens naturoppsyn

Det skriver Nationen i dag. Ulven regnes som verdifull fordi den har russisk blod i seg. Det er gjort flere forsøk på å flytte tispa fra beiteområdene mellom Mjøsa og Glomma til østsiden av Glomma. Uten at dette har lyktes.

– Må bli slutt på leken

Statens Naturoppsyn (SNO) har blant annet brukt helikopter i jakten på tispa. Nationen skriver at SNO i sommer brukte 575 000 kroner i sine forsøk på å flytte tispa. Merutgifter og skader ulven har påført husdyr på beite kostet 1,5 millioner kroner. Utgifter i vinter til leie av fly, helikopter, samt mannskap på bakken og i lufta er anslått til å ligge på nesten en million kroner.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Ulv.

SNO har lenge prøvd å finne Galven-tispa, uten å lykkes.

Foto: Liv Engholm

Leder i Hedmark Sau og Geit reagerer på pengebruken det siste året.

– Det skaper både frustasjon, sinne og krav om ny kurs i rovdyrpolitikken. Nå må det være slutt på leken, og MD bør begynne å innrette seg etter rovviltvedtakene regjeringen har gjort, sier leder i Hedmark Sau og Geit, Kjetil Granrud til Nationen .

I dag skal representanter fra flere lokallag av Sau og Geit i Hedmark møte miljøvernminister Erik Solheim. Der skal de diskutere framtida til Galven-tipsa. Solheim lovet før valget at ulvetispa skulle flyttes, men dette har altså foreløpig ikke skjedd.

Krever felling

Leder i Kongsvinger Sau og Geit synes det er merkelig at de ikke har klart å flytte ulven.

– Solheim må åpne for felling av Galven i god tid før påske. Vi har i vinter mye sukkersnø som forsvinner fort med mildvær og regn, sier Amund Wormstrand til Nationen .

Også fylkesordfører i Hedmark og leder i rovviltnemnda, Arnfinn Nergård, krever handling.

– Jeg håper at det eksisterer en vilje i SNO og DN til virkelig å få gjort noe med denne ulven. Og klarer ikke SNO å holde Galven borte fra grønn sone i forvatlningsplanen, så er felling eneste utvei, sier Nergård til Nationen .

Flere saker fra Innlandet