Hopp til innhold

Galventispa koster samfunnet dyrt

Ulvetispa som herjer i Hedmark koster samfunnet flere hundre tusen kroner. - Helt nødvendig ressursbruk, sier DN. SI DIN MENING!

Ulv
Foto: Løchen, Per / SCANPIX

Det er brukt betydelige ressurser på å overvåke og prøve å flytte den såkalte Galventispa i sommer. Tispa holder til i områdene vest for Glomma mellom Elverum og Akershus.

Mange utgifter med ulv

De siste tallene viser at ulv har tatt 65 sauer i disse områdene i sommer. Både fylkesmannen og sauebøndene tror det endelige tapstallet vil være langt større når beitesesongen er over.

Galventispas angrep på sau koster samfunnet store summer. Tar tispa 100 sauer vil det alene koste minst 200 000 kroner. I tillegg er det en del andre kostnader med å ha ulv i beiteområdene.

- Mange har leid inn folk både for å finne dyr i skogen, og for å få hjelp på gården hjemme, sier sauebonde Kai Teppen fra Romedal i Stange.

Flytting mislyktes

Direktoratet for Naturforvaltning har også brukt mye penger i sommer på å forsøke å flytte tispa til Kongsvinger-området.

SI DIN MENING LENGER NED I SAKEN!

Helikopter

DN vil flytte Galventispa med helikopter.

Foto: Bjørn Anders Sørli / NRK

Forvaltningen har avslått alle søknader om å felle Galventispa, isteden ble det bestemt at den skulle bedøves og flyttes til Kongsvinger. Til det er det brukt helikopter to ganger Uten å ha lykkes. Det koster mellom 6 000 og 8 000 kroner i timen, og da er ikke kostnadene for fagfolkene ombord tatt med.

I tillegg kommer kostnader med overvåking av ulven. Fagfolk følger ulvens bevegelser tett for å gi sauebøndene oppdatert informasjon om hvor den til enhver tid er.

Har ikke satt noen pengegrense

Hva sluttregninga blir vil ikke Terje Bø i Direktoratet for Naturforvaltning spekulere i.

Terje Bø

Terje Bø i DN mener det er forsvarlig å bruke store ressurser på å flytte Galventispa.

Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX

- Det har vi heller ikke satt noen grense for. Så lenge det er en potensiell konflikt mellom ulv og sau, så vil vi gjøre det vi kan for å hindre skade på sau. Vi kan ikke bruke et ubegrenset beløp. Det går selvfølgelig en grense for hvor mye ressurser vi kan bruke, men vi har ikke nådd den, sier Bø.

Sauebøndene reagerer på kostnadene, og mener ulven for lengst burde vært skutt.

- Kunne spart millioner

- Jeg mener at storsamfunnet kunne ha spart flere millioner kroner ved å avlive dette dyret med en gang, sier sauebonde Teppen.

- Jeg har ikke noe problem med å forsvare ressursbruken i forbindelse med Galventispa. Kostnaden er en konsekvens av at sau og rovdyr går side ved side, sier Bø i DN.

Bøndene vil fortsette å søke om felling av ulven.

I fjor ble det utbetalt 15,1 millioner kroner i rovdyrerstatning i Hedmark.

- Hva mener du?

- Er det riktig å bruke store ressurser på å flytte Galventispa?

SI DIN MENING!