Forsvarer om mordbrannsiktet: – Lever under umenneskelige forhold i fengselet

Mannen som er siktet for mordbrann i sorenskriverboligen i Hamar, lever under forhold som minner om tortur, mener forsvareren. Mannens medfange er Anders Behring Breivik.

Skien fengsel

En 38-årig mann sitter nå i varetekt i særlig høyt sikkerhetsnivå i Skien. Mannen har til sammen sittet i varetekt i nesten et år, og mannens forsvarer, Morten Andreassen mener soningsforholdene er umenneskelige.

Foto: Lars Tore Endresen / NRK

Den 38-årige mannen som er siktet for mordbrann, etter brannen i boligen til sorenskriveren i Hamar 22. juli 2013, har i to og en halv uke sittet i høysikkerhetsavdelingen i Skien sammen med massedrapsdømte Anders Behring Breivik. Det meldte VG tidligere i dag.

Mannen har sittet varetektsfengslet for ulike forhold siden desember i fjor, og fortsatt er det ikke tatt ut tiltale. Mannens forsvarer, Morten Andreassen, er svært kritisk til at det tar så lang tid, og spesielt til de nye soningsforholdene.

– Soningsforholdene har hele veien vært ekstreme, men nå er de endret til et umenneskelig nivå som ikke er akseptable. De er i strid med menneskerettighetskonvensjonen, om at han skal ha en verdig straff og ikke tortur, sier Andreassen til NRK.

– Bekymret for helsen

Morten Andreassen

Forsvarer for den varetektsfengslede 38-åringen mener hans klient har sonet under ekstreme forhold i lang tid, og det uten å ha fått noen dom.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Han mener den generelle situasjonen er svært bekymringsfull.

– Vi er bekymret for slitasje både når det gjelder fysisk og psykisk helse. Det å sitte alene 23 timer i døgnet uten noen å snakke med tror jeg alle skjønner er en enorm påkjenning. Vi stiller spørsmålet om han vil være i stand til å gjennomføre en rettssak etter så lang tid i full isolasjon.

Han mener dessuten politiet må ha et bevisproblem siden det drøyer før tiltalen kommer.

– Vi har forventet en tiltalebeslutning i lang tid, og det er et betimelig spørsmål hvorfor den ikke har kommet.

– Venter på sakkyndiges vurdering

Aktor Barbro Røkenes sier at politiet prioriterer denne saken.

Politirådgiver i Kripos Sturla Osen og politiadvokat Barbro Røkenes

Politiadvokat Barbro Røkenes sier at politiet har hatt stort fokus på fremdrift i etterforskningen, og at de venter på sakkyndiges rapport før de sender sin innstilling til statsadvokaten.

Foto: Bjørn Opsahl / NRK

– Vi jobber kontinuerlig med etterforskningen og påtaleansvaret, og det er en svært alvorlig sak. Vi venter nå på de sakkyndiges vurdering av saken, om han er tilregnelig eller ikke. Når det foreligger, vil vi sende en innstilling til statsadvokaten.

Hun vil ikke gå inn på hva innstillingen vil gå på, og sier det er opp til statsadvokaten å vurdere bevisene.

Forsvarer Andreassen fester ikke lit til Røkenes sin forklaring.

– Vi mener uansett at det burde være mulig å ta ut tiltale uten å vente på de sakkyndiges vurdering. Tilregnelighetsspørsmålet vil jo også få et bedre vurderingsgrunnlag med en tiltale. Så det tror jeg ikke er riktig.

Brann hos sorenskriveren i Hamar

Huset som tilhørte sorenskriver i Hedmark brant ned til grunnen 22. juli 2013. En 38-årig mann er siktet etter mordbrannparagrafen, i tillegg er han siktet for drapsforsøk og voldshandlinger.

Foto: Politiet

– Skal være ekstra varsom

Thomas Horn, stipendiat ved det juridiske fakultetet ved UiO, arbeider med en phd-avhandling om varetektsfengsling og isolasjon, og har bred erfaring med saker om menneskerettigheter.

Han presiserer at han ikke kjenner til alle omstendighetene rundt denne saken, men kommenterer på generelt grunnlag:

– Det er sjelden at noen i det hele tatt sitter på særlig høyt sikkerhetsnivå, uansett om vedkommende har en dom eller ikke. Det skal veldig mye til før man blir satt dit. Reglene er anvendelige for dette, både for varetekts- og soningsinnsatte – men man skal være ekstra varsom med å sette varetektsinnsatte på et strengt regime.

NRK har vært i kontakt med Kriminalomsorgsdirektoratet, men de opplyser at de ikke vil kommenterer sonings- eller innsettelsesgrunnlaget.