Flomskadene mindre omfattende enn først antatt

Skadene etter flommen i Nybergsund ser ut til å være mindre enn man først fryktet. To hus i et boligfelt har vann i kjelleren, men flomvoll vil de ikke ha.

I kjelleren til Kari Jonsson Lindstad er det fortsatt en meter med vann, men hun vil ikke ha flomvoll i Nybergsund.

I kjelleren til Kari Jonsson Lindstad er det fortsatt en meter med vann, men hun vil ikke ha flomvoll i Nybergsund.

Trysilelva er i ferd med å trekke seg tilbake, og folk puster lettet ut. Kjellere, veier, fotballbaner og gårdsplasser sto under vann, men nå ser det ut som at skadene ikke blir så omfattende som man først trodde.

– Det er ikke så mange som har fått vann i huset. Så vidt jeg vet så er det to hus her i Nybergsund som har fått vann gjennom gulvet, sier Kari Jonsson Lindstad.

Flom Nybergsund 2

Flom i Nybergsund.

Foto: Peter von Tangen-Jordan

Vil ikke ha flomvoll

Huset hennes er et av to hus i et boligfelt i Nybergsund som har vann i kjelleren. Vannet har sunket, men fortsatt er det cirka en meter vann i kjelleren.

– Det har sunket siden mandag. Vi ryddet det meste ut av kjelleren før flommen kom så det ble ikke mye skader, men varmtvannsbereder er ødelagt.

Men sjøl om flommen førte til vann i kjelleren så vil Jonsson Lindstad ikke ha flomvoll i bygda.

– Jeg synes alt er veldig overdramatisert. Jeg vil ikke ha flomvoll, blant annet fordi det kommer til å stenge for utsikten. Jeg vil ha Trysilelva slik den er nå. Det er jo ikke ofte at det er flom.

Flytter ikke

Også nabo Bosse Johnsen er fornøyd med tingenes tilstand. Trysilelva stoppet 20 centimeter fra husveggen hans.

– Vi var veldig heldige. Jeg har vokst opp her, så jeg vet at elva er stor og hvor vanskelig den kan bli, sier Johnsen.

Bosse Jonsson

Bosse Jonsson har båten klar, men vannet stoppet 20 centimeter fra husveggen hans.

Foto: Halvor Mykleby / NRK

– Har du noen gang tenkt på å flytte?

– Vi kommer ikke til å flytte herfra. Tanken streifet meg i 1995, men nå er det helt uaktuelt.

Feil jordsmonn for flomvoll

Kommunen møtte i går de flomutsatte i Nybergsund, og ordfører Ole Martin Norderhaug sier at tilbakemeldingene han fikk tyder på at ingen vil ha flomvoll her.

– NVE sier jo også at jordsmonnet der er sånn at det nesten ikke har noe for seg å bygge en flomvoll. Da må man i tillegg legge ned stålspon, og det er kjempekostbart og omfattende. Så i Nybergsund må de bare ta forholdsregler når det gjelder flommen og det er de flinke til har jeg skjønt, sier Norderhaug.

Flomvoll blir det derimot på bedriften Moelven Trysil. Bedriften fikk nok en gang store skader i en flom, og nå jobbes det for å få på plass en flomvoll.

– Det er fullt trykk på den biten. Jeg har snakket med direktøren for å finne en løsning på hvordan vi skal gjøre det, sier Norderhaug.

Vann i kjellere

Men sjøl om vannstanden har sunket med en meter, så vil trolig flere husstander få vann i kjelleren de neste dagene. Årsaken er at det tar tid før flomvannet fra elva presser opp grunnvannet i hus som ikke ligger så nære elva.

Dette skjer nå i bygninger langs Storveien i Innbygda og i Nybergsund.

– Vi vet at det er et etterslep når det gjelder stigning av grunnvannet. Nå begynner vi å få meldinger fra innsiden av flomvollen og videre innover at det er flere som har fått vann i kjelleren. Det er helt normalt ved flom. Det samme gjelder i Nybergsund. Så folk må være forberedt på dette.

Flomsteinen i Trysil

Flomsteinen i Trysil viser at vannet har sunket.

Foto: Odd Ragnar Lund