Flomsikringen sviktet i Trysil

Ventilene i pumpesystemet som skulle holde vannet ute av Trysil sentrum sluttet å virke da vannmassene begynte å vokse. Dermed var det bare så vidt at ikke oversvømmelsen nådde sentrumsgatene.

Flom Trysil forsterker flompumper

En gravemaskin måtte til for å forsterke flompumpene som holdt vannet unna Trysil sentrum.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

Odd Arne Hårseth

Odd Arne Hårseth ved flompumpene der det nesten gikk galt.

Foto: Per Magnussen / NRK

Selv om flere titalls hus har fått skader etter flommen i Trysilelva, har Trysil sentrum vært skånet for vannmassene. Men det var på hengende håret at ikke også Innbygda ble stående under vann.

På fredag hang ventilene i pumpesystemet seg opp, og dermed kunne en allerede dramatisk situasjon blitt mye mer alvorlig.

– Pumpene i seg selv gikk veldig bra, men ventilene hang seg opp i øvre stilling. Dermed rant vannet tilbake igjen, sier Odd Arne Hårseth i NVE.

Måtte ut med gravemaskin

Vannet som siger gjennom flomverket havner i en såkalt pumpesump. Dette området skal både samle lekkasje som kommer gjennom flomvollen, og drenere nedbørfeltet på baksiden. Men når ventilene som regulerte vannutslippet ikke lot seg rikke, var gode råd dyre.

– Vi måtte ut med gravemaskin og sørge for å få laget en midlertidig løsning for å få justert lukene. Hadde vi ikke fått til det hadde situasjonen blit kritisk for hele Innbygda, sier Hårseth.

Holder døgnvakt

Ved pumpestasjonen har det stått vakthold gjennom hele døgnet for å forsikre om at patenten holder. Selv om vannstanden nå synker raskt, kommer beredskapen til å opprettholdes helt til flommen har gått tilbake.

– Det er ikke over enda, så vi tar ingen sjanser. Vi kommer til holde kontinuerlig vakthold helt til vannet er tilbake på et normalt nivå, sier Hårseth.

Pumpevann i Trysilelva

Flompumpene skal holde vannet unna Trysil sentrum.

Foto: Helle Therese Kongsrud / NRK