Hopp til innhold

Varsler nye tiltaler etter hasjsaken

Flere personer kan bli etterforsket og tiltalt i kjølvannet av den store hasjsaken som går i Oslo tingrett. Det bekrefter aktor Geir Evanger.

Kan bli flere tiltalte i hasjsak

Aktor Geir Evanger bekrefter at det kan bli flere tiltalte i hassaken. Til venstre Steffen Brandstad som forsvarer den 34-år gamle hovedmannen fra Elverum.

Foto: Trond Ivan Hagen / NRK

15 personer er tiltalt i saken der det etter påtalemynighetens mening har vært over et tonn hasj i omløp. Bare den 34- årige hovedmannen fra Elverum mener aktoratet må svare for et tonn hasj. Det mener påtalemyndigheten kvalifiserer til å 14 års fengsel.

Aktoratet mener at de andre mennene som anses som hovedpersoner i saken, bør ha fra seks til ni års fengsel.

Det inkluderer det Elverum/Løtenbaserte nettverket som etter påtalemyndighetens mening ordnet innførsel fra Danmark og distribusjon til hele Sør-Norge, og det gjelder de som påtalemyndighetene mener har vært storkundene på Vestlandet, Sørlandet og i Trøndelag.

Ubesvarte spørsmål

Hasjbeslag smugling

Her er deler av beslaget politiet har gjort.

Foto: Kripos

De tiltalte har lagt mange kort på bordet i saken, men det er også mange ubesvarte spørsmål i saken.

  • 52-åringen fra Søgne som aktoratet mener er hovedmannen på Sørlandet. Han blånekter for å ha vært det, og hovedmennene i Hedmark nekter også for at han var en storkunde. Aktor mener han bør sitte seks år i fengsel.
  • Det samme gjelder 40-åringen fra Verdal som aktor mener er storkunden i Trøndelag. Han nekter, og får støtte fra sine medtiltalte. Aktor mener han bør sitte seks år i fengsel.

I tillegg nekter den 34-årige hovedmannen fra Elverum å oppgi to leverandører i Danmark.

Og det er personer som er involvert i saken som fortsatt bare er siktet. Det gjelder for eksempel mannen som eier småbruket der politiet slo til i januar i 2013. Samtidig sitter en annen Løten-mann på tiltale-benken i Oslo tingrett. Hans hovedrolle i saken er at nettverket ofte samlet seg hjemme hos ham, og at han skal ha oppbevart penger.

Dette kan ha to årsaker. Det ene er at påtalemyndigheten ønsker å vise fram nettverket hvordan det har fungert, fra toppen og helt ned til personer også påtalemyndigheten mener nærmest har blitt utnyttet.

Men det skyldes også at saken er enormt omfattende, og at det rett og slett ikke har vært kapasitet til mer.

Flere rettsaker

Og nå varsler aktor Geir Evanger at flere kan vente seg et oppgjør i rettsapparatet.

– Vi skal gå igjennom de øvrige involverte etter hvert. Men det vil nok bli flere hovedforhandlinger med flere personer, sier Evanger.

– Hvem er det som skal føre sakene videre, Kripos eller de enkelte politidistrikter?

– Kripos vil forfølge sakene som gjenstår, sier Evanger.

Saken fortsetter i dag med spørsmål om inndragning. Aktoratet har varslet at de kan komme til å kreve snaut 44 millioner kroner inndratt.