– Fikk drapstrusler etter ulvejaktsiktelse

Stian Svingen i Trysil oppdaget en side på Facebook hvor noen hadde avbildet ham med et kulehull i panna etter at han ble siktet for ulovlig ulvejakt.

Ulv skutt i Løten

Stian Svingen fra Trysil sier han har fått drapstrusler etter at han ble siktet for ulovlig ulvejakt. Dennne ulven ble skutt lovlig i Løten i fjor sommer.

Foto: Jørgen Rustad

Stian Svingen

HAR MOTTATT DRAPSTRUSLER PÅ FACEBOOK: Svingen har fått se at egne Facebook-sider er opprettet med bilde av han på, påtegnet et trådkors og et kulehull midt i pannen.

Foto: Skjermdrop fra Facebook

Stian Svingen i Trysil er en av de 11 som er siktet for ulovlig ulvejakt i Hedmark. Han er siktet for å ha vært med å felle alfa-hannen i Slettås-reviret i Trysil, noe han hele tida har nektet for.

Føler seg forhåndsdømt

– Du føler deg jo forhåndsdømt og kriminell. Man må jo være forhåndsdømt når man får trusler. Det har ikke vært noen fine dager, nei, det har det ikke vært.

Til og med drapstrusler har han fått.

– Ja, jeg har fått drapstrusler. Både på Facebook og på sms. Fra hvem vil jeg ikke gå inn på. Men nå kommer jeg til å gå til politiet og anmelde, sier Stian Svingen.

Bilde med kulehull i panna

Han har fått private meldinger på Facebook med trusler. Har har også fått se at egne Facebook-sider er opprettet med bilde av han på, påtegnet et trådkors og et kulehull midt i pannen.

– Det er jo en del av et lavmål og en politikk og en diskusjon som ikke gagner noen, sukker han oppgitt.

– Betyr dette at du føler deg utrygg?

– Nei, egentlig ikke. Jeg ser på det som tomme trusler. Men det er jo ikke noe særlig å bli uthengt slik likevel.

Flere ubehagelige henvendelser

Odd Arne Ås fra Koppang i Stor-Elvdal er den eneste av ulvejegerne der siktelsen er henlagt fordi politiet fant ut at han ikke hadde gjort noe ulovlig. Men også han har mottatt henvendelser som han slett ikke setter pris på, forteller hans forsvarer, advokat Jostein Løken.

– Han har fått henvendelser fra det vi kan kalle ekstreme personer, oppringninger fra skjult nummer blant annet. At det dukker opp en del slikt rundt slike saker må man regne med, og er en del av den belastningen min klient har blitt utsatt for, sier Løken.

– Har dette vært klare trusler?

– Han har opplevd ting som er ubehagelig. Mer vil jeg ikke si.

Svært alvorlig

Førstestatsadvokat i Økokrim, Tarjei Istad, har ikke sjøl sett truslene Svingen skal ha fått, men har hørt om dem.

– Drapstrusler og andre trusler er svært alvorlig. Enten folk er for eller imot ulv må de gå til politiet med slikt. Man bør også forsøke å ta utskrift av nettsider og ta vare på sms-er, altså sikre bevis, og gå til det lokale politiet med det, sier Istad.