Femundløpet er i gang

Hundespannene setter ikke avgårde før torsdag formiddag, men i kveld var alle førerene samlet til åpningsseremoni på Røros.

Til nå må værgudene kunne sies å være på arrangørenes side. Gradestokken viste «kun» 17 minusgrader da det i kveld var bedt inn til åpnings seremoni for Femundløpet 2010.

Femundløpet er et hundeløp som arrangeres i Sør-Trøndelag og Hedmark. Det finnes to utgaver, F400 og F600. Det første av de to strekker seg over 400 kilomerter og er et mellomdistanseløp. F600 er et langdistanseløp, og årets gjennomføring av denne distansen er generalprøven før VM til neste år.

Årets løp fungerer også som Norgesmesterskap.

Sørlie er friskmeldt

Robert Sørlie

En selvsikker Robert Sørlie er klar for start i Femundløpet 2010.

Foto: Helle Therese Kongsrud / NRK

Hver og en av utøverene ble ropt opp på snøscenen for å motta sitt startnummer. Mens de fleste kun ble ropt opp, fikk noen si noen ord.

Robert Sørlie svarte på tiltale da han ble møtt med en påstand om at han var favoritt til å ta hjem NM-tittelen.

– Ja, det kommer vel ikke som noen bombe det, sa han kjekt.

Sørlie har deltatt i alle Femundløpene og har ni seire å skilte med. Han kunne også forsikre om at skaden han pådro seg for noen uker siden i det franske hundeløpet «La grande odyssee» ikke skulle være til hinder.

Flere er seiereshungrige

Og selv om ingen blir overrasket dersom Robert Sørlie tar hjem sin tiende seier, er det nok av utfordrere. Det er 60 startende i det lengste løpet, og av dem er det mange gode hundekjørere.

Lars Monsen stiller til start og lovet at han ikke skal kjøre seg «bort» i år. Ketil Reitan er klar til kamp og mente at Sørlie ikke skulle være for sikker når det gjelder NM-tittelen.

Også Sigrid Ekran, Nina Skramstad og regjerende norgesmester, Inger-Marie Haaland, er hete kandidater til å komme seg først gjennom de 600 kilometrene.

(Saken fortsetter under bildet)

Ketil Reitan

Ketil Reitan er sulten på seier, og skal gjøre det han kan for å amle opp med Mr. Femundløpet, Robert Sørlie.

Foto: Helle Therese Kongsrud / NRK

Like forutsettninger

Det var Sør-Trøndelags Fylkesmann, Kåre Gjønnes, som foretok den offisielle åpningen av løpet. Han måtte innrømme at han aldri selv har kjørt med hund, men en av de tingen han trakk frem som unikt for sporten var nettopp dette med kvinner og menn.

– Dette er en idrett der kvinner og menn stiller til start i den samme utfordringen med de samme forutsetningen, og det er spesielt, sa han.

Og med det ønsket han hell og lykke til de som stiller til start i morgen.

Seier til den yngste og peneste

Utøverene selv kom også med en appell. Utøverenes Fair Play tale. I år var det svenske Peter Edelbrock som fikk æren av å holde denne talen.

Han la vekt på at alle hundekjørerene legger ut fra start med ønske om en fin tur, i fin natur med sine hunder, og at det er viktig at man også tenker på å være medmenneske, for å sikre at alle hundespannene får denne opplevelsen.

– Så få vi håpe at den yngste og peneste av oss vinner, sa han avsluttningsvis med et smil.