Etterforsker overgrep mot 60 jenter

En lærer bosatt i Oppland er siktet for overgrep mot nesten 20 unge jenter. Saken kan ifølge politiet omfatte så mange som 60 jenter over store deler av landet.

Politiadvokat Julie Dalsveen

FÅR BISTAND FRA KRIPOS: Politiadvokat Julie Dalsveen leder etterforskningen av overgrepssaken. Vestoppland politidistrikt får bistand fra Kripos.

Foto: Monica Rikoll / NRK

Det er VG som først skrev om siktelsen tirsdag kveld.

NRK får bekreftet at mannen i 40-årene er siktet for seksuell omgang med barn under 16 år og seksuell handling med barn under 16 år under særdeles skjerpende omstendigheter.

De fleste av tilfellene han er siktet for, dreier seg om oppbevaring av ulovlige materiale, blant annet bilder og film. Mannen skal ifølge VG ha brukt falsk identitet på ulike chattetjenester på Internett.

Mannen er tidligere lærer, og det inngår i siktelsen at han skal ha misbrukt stillingen sin.

Politiet tror det er flere fornærmede

NRK kjenner til at mannen bor et sted i Oppland. Saken etterforskes av Vestoppland politidistrikt som har jobbet med den siden av september i fjor. I oktober ble mannen pågrepet og har siden sittet varetektsfengslet.

Den yngste jenta ha vært ti år da hun ble utsatt for overgrep via internett. Så langt omfatter siktelsen nær 20 jenter, men siktelsen kan bli utvidet.

– Vi har identifisert omtrent 60 antatt fornærmede, men vi har så langt ikke gjennomført avhør av alle disse. Vi identifiserer også stadig nye tilfeller og det gjenstår en del arbeid med å gjennomgå det beslaglagte materialet, sier politiadvokat Julie Dalsveen ved Vestoppland politidistrikt til NRK.

Det eldste forholdet som etterforskes, er fra ti år tilbake. Ifølge politiet er de antatt fornærmede spredd over flere titalls kommuner rundt i landet.

Omfattende etterforskning

Politiet sier dette er en svært omfattende og krevende sak for dem, og en av de største sedelighetssakene i politidistriktet noensinne.

– Vi får teknisk og taktisk bistand fra Kripos, blant annet til å systematisere og analysere beslag av datautstyr, sier Dalsveen.

Politiet regner med å være ferdig med gjennomgangen av databeslagene i løpet av kort tid, men det gjenstår mye etterforskning.

Vedgår flere av forholdene

Advokat Per Espen Eid står foran en bokhylle.

FORSVARER: Advokat Per Espen Eid er forsvarer for den overgrepsiktede mannen fra Oppland.

Foto: Privat

Mannens forsvarer, advokat Per Espen Eid, sier til NRK at klienten samarbeider med politiet for å oppklare sakene, men at det har vært vanskelig på grunn av hans helsetilstand.

– Det sier seg selv i en sånn type sak, at det er en stor belastning. Han har en dårlig helse som forsterkes av saken og varetektstiden. Dette er en stor utfordring når det gjelder å bistå for å få saken oppklart, noe han har gitt klart utrykk for at han ønsker, sier Per Espen Eid.

Forsvareren sier at mannen erkjenner flere av forholdene han er siktet for.

– Enkelte poster har han helt erkjent, andre poster har han delvis erkjent. Dette gjelder de forholdene som det har vært mulig å gå inn i så langt i saken fra vårt ståsted, sier Eid.