Én gang i uka blir Farida (9) ringt opp av sin tidligere lærer i Norge

Farida Khurami (9) er tvangsutsendt til Afghanistan, men får fjernundervisning fra skolen i Norge.

Farida (9) i leiligheten i Afghanistan

BOR I KABUL: Farida Khurami (9) er sendt ut av landet og bor nå sammen med moren og faren sin i en bolig de leier i Kabul ved hjelp av innsamlede midler fra lokalsamfunnet på Dokka.

Foto: NRK

– Hver uke prater jeg med Farida på telefonen. Vi starter timen med å sjekke ukas lekse. Vi går gjennom fag for fag, svar for svar. Vi jobber med norsk, matematikk, engelsk og gym, sier lærer Kari Odden Haugen.

Lærer Kari Odden Haugen står foran ei tavle i et klasserom.

HJELPER FARIDA: En gang i uka ringer lærer Kari Odden Haugen til Afghanistan for å snakke med sin tidligere elev Farida og hjelpe henne med skolearbeidet.

Foto: Marianne Duun Malmo / NRK

I klasse 4A ved Dokka barne- og ungdomsskole i Nordre Land står en av plassene tom etter at Farida i februar ble tvangsutsendt til Afghanistan sammen med familien sin.

Skolen har valgt å holde på kontakten med sin tidligere elev ved å tilby fjernundervisning. En gang i uka ringer lærer Kari Odden Haugen til Afghanistan.

– Hun jobber med det samme som klassen i norsk og matematikk. Vi var jo så heldige at noen voksne her tenkte på å sende med henne bøker den dagen hun dro. Så Farida har lesebok og matematikkbok, forteller Kari Odden Haugen.

Vakte sterke reaksjoner

Farida og familien hadde bodd tre og et halvt år på Dokka, og utsendelsen vakte sterke reaksjoner i lokalsamfunnet. En rettssak om oppholdstillatelse er berammet i Oslo tingrett fra 9. til 11. november.

Ideen om å gi fjernundervisning til Farida kom fra en ansatt ved kommunens læringssenter. Barneskolelærer Kari Odden Haugen innrømmer at hun er redd for å skape et falskt håp for Farida gjennom å fortsette med undervisningen.

– Jeg er veldig redd for det. Når Farida spør om når hun får komme hjem til Norge, så sier vi alltid at vi skal gjøre alt vi kan for at hun skal få komme tilbake til Norge, forteller hun.

Har dere oppfordret foreldrene om å søke skoleplass til henne i Kabul?

– Nei, det har vi ikke. En av grunnene er at Farida er så redd. Hun tør ikke gå på gata. En annen grunn er at hun ikke kan språket. Vi vet også at i Afghanistan er det veldig mange som ikke får gå på skole, spesielt jenter, sier Odden Haugen.

Farida skrev brev til rektor.

SKREV BREV: «Jeg savner klassekamerater mine», skrev Farida i et brev til sin gamle skole på Dokka som NRK publiserte i mars.

Foto: Privat / Fotomontasje