Hopp til innhold

Familien forteller om desperat leting etter Rahavy (30) drapsnatta

Spesialenheten iverksetter etterforskning mot Oslo politidistrikt. De skal se på om politiet brøt sin beskyttelsesplikt overfor Rahavy Varatharajan. Nå forteller også familien mer fra drapsnatta.

Det var 30 år gamle Rahavy Varatharajan som ble skutt og drept i Elverum mandag kveld. De etterlatte beskriver henne som sterk, omsorgsfull og livsglad.

Rahavy Varatharajan ble funnet skutt og drept i en bil i nærheten av sykehuset i Elverum. Ifølge bistandsadvokat Pirashanthy Sivabalachandran, ba kvinnen gjentatte ganger om voldsalarm og omvendt voldsalarm uten at hun fikk det innvilget.

Foto: privat

Natt til tirsdag 2. januar ble 30-åringen funnet skutt og drept i en bil i nærheten av sykehuset i Elverum.

I samme bil ble mannen som er siktet for drapet funnet med skuddskader. Han døde på sykehuset dagen etter.

Ifølge bistandsadvokat Pirashanthy Sivabalachandran, ba kvinnen gjentatte ganger om voldsalarm og omvendt voldsalarm uten at hun fikk det innvilget.

Nå har Spesialenheten for politisaker besluttet å sette i gang en etterforsking for å se om Oslo-politiet brøt sin beskyttelsesplikt overfor Rahavy Varatharajan.

– Formålet er å få avklart om politiet har brutt sin beskyttelsesplikt overfor kvinnen gjennom utilstrekkelig anvendelse av sikringstiltak forut for drapet, på en måte som innebærer straffansvar, står det i en pressemelding.

Politiets kriminalteknikere undersøker åstedet der en kvinne fra Oslo ble drept i Elverum

Rahavy Varatharajan og den drapssiktede mannen, som er død, ble funnet i samme bil i nærheten av sykehuset i Elverum.

Foto: Petter Aamodt / PetterAamodt

Familien er kritisk

Familien til den avdøde kvinnen har via sin bistandsadvokat mandag sendt ut en uttalelse. I en e-post skriver Pirashanthy Sivabalachandran at de etterlatte tror utfallet av saken kunne blitt annerledes dersom 30-åringen hadde hatt voldsalarm på seg natten hun ble drept.

Den ville tilkalt politiet omgående og vist lokasjonen umiddelbart. Kanskje livet kunne vært reddet også ved en skuddskade, skriver familien.

Familien skriver også at de ønsker å fortelle mer om hva som skjedde drapsnatta.

Ifølge familien hadde Varatharajan avsluttet et besøk på sykehuset i Elverum sammen med familien. 30-åringen skulle ifølge familiens beskrivelse hente bilen fra parkeringsplassen og til inngangspartiet for å plukke opp familiemedlemmene.

– Siden hun ikke burde brukt mer enn noen minutter på å hente bilen, ble familien fort engstelig og begynte å lete etter avdøde. De fant bilen urørt der den var blitt parkert, og de spredte seg rundt sykehusområdet for å lete. De kontaktet deretter politiet og bistandsadvokaten, skriver familien.

– Kanskje ikke adekvat behandlet

Terje Nybøe som er sjef Spesialenheten for politisaker sier til NRK at de har innhentet dokumenter fra Oslo politidistrikt og Innlandet politidistrikt.

Terje Nybøe-9

Terje Nybøe som er sjef for Spesialenheten sier de har hatt innledende undersøkelser. 

Foto: Frode Meskau / NRK

– Da ser vi, basert på de dokumentene vi har fått så langt, at vi mener at det kan være grunn til å se på om politiet har overholdt sin plikt til å beskytte liv, sier Nybøe.

Han sier de fremover kommer til å avhøre enkeltpersoner i Oslo politidistrikt.

De kommer til å se på om det er noen som har gjort noen feil, eller om det er politidistriktet som har gjort feil ved sin håndtering av saken.

– Her er det henvendelser fra henne som kanskje ikke er adekvat behandlet hos politiet. Hun har ønsket voldsalarm, blant annet, og omstendighetene med besøksforbud og sikringstiltakene rundt henne skal vi se nærmere på, sier Nybøe.

Høy prioritet

Gjennom etterforskingen vil Spesialenheten søke å kartlegge politiets fortløpende vurderinger av trusselsituasjonen for kvinnen og hvorvidt bruddene på besøksforbud hadde fått konsekvenser for gjerningspersonen.

Spesialenheten må avhøre en rekke personer som har arbeidet med saksforholdet i politiet.

Dette vil nødvendigvis ta noe tid, men saken vil ha høy prioritet, står det.

drap-Elverum-1

Rahavy Varatharajan skal ha anmeldt mannen gang på gang, bare for å se at de fleste anmeldelsene ble lagt bort.

Foto: Roar Andre Berntsen / NRK

Som et ledd av undersøkelsene har Spesialenheten blant annet innhentet og gjennomgått dokumentasjon fra Oslo politidistrikt, kvinnens anmeldelser av gjerningspersonen, men også dokumentasjon fra Innlandet politidistrikt vedrørende drapssaken.

– Begrunnelsen for våre innledende undersøkelser er at staten har en positiv plikt til å beskytte liv. Politiets beskyttelsestiltak overfor borgerne er lovfestet i politiloven § 2, som utledes blant annet av Grunnloven § 93 og menneskerettskonvensjonen om retten til liv.

NRK har forsøkt å komme i kontakt med Spesialenheten. De viser til pressemeldingen.

Politimester Ida Melbo Øystese skriver i en e-post til NRK at Oslo politidistrikt kunne gjort ting annerledes.

Jeg ser frem til at Spesialenheten etterforsker saken grundig. Det er viktig for oss å ha gode systemer og rutiner i slike krevende saker, og vi jobber stadig med å forbedre oss. Vi har satt i verk flere tiltak den siste tiden, men ser frem til resultatet av Spesialenhetens etterforskingsresultater i en lærings- og forbedringsperspektiv, sier politimester Ida Melbo Øystese.

– Hun levde under konstant frykt

Rahavy Varatharajan var på besøk på sykehuset. Hun skulle bare ut for å hente noe i bilen sin da hun forsvant. En slektning meldte henne savnet da hun ikke kom tilbake.

Mannen var ilagt et besøksforbud, og hadde ikke lov til å ta kontakt med avdøde. Likevel skal han flere ganger tidligere ha brutt besøksforbudet.

De to hadde en kortvarig relasjon for rundt ett år siden, men skal ikke ha vært kjærester.

Brøt besøksforbudet en rekke ganger

Politiet ville holde mannen fengslet, men domstolen sa nei. Da kvinnen ønsket voldsalarm, var det politiet som sa nei. Her er oversikten over alle gangene kvinnen ba om hjelp før hun ble drept mandag 1. januar.

Sivabalachandran deltok i Debatten på NRK TV om voldsalarmer og partnerdrap.

– Hun levde under konstant frykt over siktedes eskalerende atferd. Familien ser på dette som et varslet drap, sa bistandsadvokaten.

Rahavy Varatharajan skal ha anmeldt mannen gang på gang, bare for å se at de fleste anmeldelsene ble lagt bort.

– Hun var redd ham, har Sivabalachandran uttalt.

drap-Elverum-1

Politiet har lett etter sporingsenheter fordi den drapssiktede mannen har sporet bilen hennes før, men de kunne ikke finne noe.

Foto: Roar Andre Berntsen / NRK

Politiet har tatt selvkritikk

Politiet i Oslo har bekreftet at de avslo anmodningen om voldsalarm etter en helhetsvurdering. Men de tar selvkritikk.

– Vi må erkjenne at vi kunne gjort ting annerledes i denne saken når vi ser hvor tragisk utfallet ble. Vi lyktes ikke med å beskytte henne, har Beate Brinch Sand tidligere sagt til VG.

Advokat Tore Famestad er oppnevnt som forsvarer for den drapssiktede mannen.

Siden mannen er død, er dette en ganske tilbaketrukket rolle, sier Famestad til NRK. Men inntil saken er påtalemessig avgjort, mener han det er riktig at det er oppnevnt en forsvarer.

NRK har forsøkt å komme i kontakt med Oslo-politiet etter pressemeldingen fra Spesialenheten kom. Foreløpig har vi ikke fått en kommentar.

Flere saker fra Innlandet