Hopp til innhold

Drapstiltalt 24-åring gikk i terapi for å takle sterk aggresjon

LILLEHAMMER (NRK): Kim Andreas Kristiansen forklarte i retten at han var redd for at han kom til å ta livet av sin stefar og derfor søkte terapi-hjelp.

Kim Andreas Kristiansen i Gjøvik tingrett

DRAPSTILTALT: Kristiansen tegnet et bilde av den avdøde stefaren som alkoholisert og med en vanskelig sinnstilstand. - Den dagen funka ikke min mentale nødknapp. Jeg henta kjøkkenkniven og utførte de grusomme handlingene som gjør at jeg sitter her i dag, forklarte Kristiansen.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

Den tiltalte, kledd i en rutete skjorte, forklarte seg tydelig og detaljert i Sør-Gudbrandsdal tingrett om det som skjedde før, under og etter drapet i en bolig i Øyer natt til 14. august i fjor.

Kim Andreas Kristiansen (24) er tiltalt for drap, likskjending og trusler.

Kristiansen tegnet et bilde av den avdøde stefaren som alkoholisert, voldelig og vanskelig å forholde seg til.

– Han klaget på alt, og ingenting jeg gjorde var bra nok. Jeg var bekymret for helsetilstanden hans og prøvde å hjelpe ham, forklarte Kristiansen.

Forklarte seg om drapet og parteringen

På kvelden onsdag 13. august i fjor kom Kristiansen hjem til sokkelleiligheten i bolighuset i Øyer. Han hadde vært på jobb.

I døra skal han ha blitt møtt av en stefar som kjeftet, bannet og klaget. Han skal ha stelt den syke stefaren, før de delte en flaske sprit. Kristiansen skal ha tatt flere piller for å roe seg ned. Stemningen skal ha vært dårlig.

Den tiltalte 24-åringen forklarte videre at han konfronterte stefaren med det han kaller psykisk og fysisk mishandling i barndommen, og at han ble møtt med hånlatter.

Rettsak Øyer-drap

AKTOR: Iris Storås, som er aktor i saken, spurte tiltalte deltajerte spørsmål om drapet og forholdet til stefaren.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

– Han kalte meg en liten dritt av en mann. Jeg eksploderte. Jeg ble så sint der og da, prøvde å trykke på min mentale nødknapp som har jeg brukt i en årrekke. Den dagen funka ikke det. Jeg henta kjøkkenkniven og utførte de grusomme handlingene som gjør at jeg sitter her i dag, forklarte Kristiansen.

En tydelig beveget Kristiansen forklarte hvordan han drepte stefaren i sofaen i stua ved å påføre ham flere knivstikk. Deretter parterte han liket på stuegulvet.

– Jeg ønsket å ødelegge det som hadde ødelagt meg.

Tiltalte ble spurt om det lå en form for tilfredsstillende for ham i den makabre skjendingen av liket.

– Mer en form for frihet. Nå er det over, svarte Kristiansen, med referanse til det han omtaler som stefarens tyranni gjennom oppveksten.

Nina Braathen Hjortdal sier at de etterlatte etter Bjarte Hansen var forberedt på forklaringen rundt drapet.

VIDEO: Her forklarer bistandsadvokat Nina Braathen Hjortdal hvordan de etterlatte reagerte på forklaringen om drapet på sin egen far.

Etterlatte er til stede

Advokat Odd Ivar Grøn er forsvarer for tiltalte Kim Andreas Kristiansen. Han sa at Kristiansen har brukt lang tid på å forberede seg.

– Han har vært opptatt av å gi en grundig og omfattende forklaring, særlig med tanke på de etterlatte i hans egen familie, sa han til NRK i en pause i rettssaken.

Nina Braathen Hjortdal er bistandsadvokat for Bjarte Hansens tre andre barn, samt hans mor. Hjortdal forklarer at det er tøft for dem å høre på Kristiansens forklaring, men at de er forberedt.

– De har selv hatt et ønske om å være til stede her i dag, og visste om mye av det som ville komme, sa Braathen Hjortdal.

Bjarte Hansen

DREPT: Bjarte Hansen (58) ble drept med kniv i Øyer ved Lillehammer i august i fjor. På drapstidspunktet var 58-åringen syk og avhengig av rullator.

Foto: Privat

Flere saker fra Innlandet