Øyerdrapet: Vil ha vesentlig kortere straff

EIDSIVATING LAGMANNSRETT (NRK): – Jeg var livredd den mannen helt til dagen han døde, sa den tiltalte om stefaren han drepte og parterte. Forsvareren vil ha straffen klart redusert.

Ankesak Øyer-drapet. Eidsivating lagmannsrett

VITNET I RETTEN: De sju dommerne i lagmannsretten fikk høre den tiltaltes forklaring mandag formiddag.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

Drapstiltalte Kim Andreas Kristiansen (24) mener en oppvekst med rus, utskjelling og vold bør gjøre at straffen for drapet reduseres. I Sør-Gudbrandsdal tingrett ble han dømt til 17 år i fengsel for drap under særdeles skjerpende omstendigheter, likskjending og trusler.

Kristiansen har innrømmet drapet på stefaren i Øyer i august i fjor. Behandlingen av anken i Eidsivating lagmannsrett kommer til å handle om straffenivå.

Under første dag av ankebehandlingen i Eidsivating lagmannsrett mandag, ble den tiltalte utspurt om forhold helt tilbake til da han var et lite barn.

Aktor vil ha strengere straff

Kim Andreas Kristiansen i Gjøvik fengsel

DEN DRAPSTILTALTE: Kim Andreas Kristiansen sier han ønsker å fortelle historien om hva som skjedde innen husets fire vegger i barndommen. Han har flere ganger tillatt pressen å ta bilder av ham.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

24-åringen parterte den døde stefaren, kroppsdel for kroppsdel. Deretter lagde han et bål av levningene i et skogsområde. Etter hva han selv har forklart var dette en form for hevn overfor mannen han hatet så sterkt.

– Det var ikke noen stoppknapp, det svartnet for meg, alt jeg tenkte på var å ødelegge, sa den tiltalte i retten mandag.

Påtalemyndigheten mener det foreligger skjerpende omstendigheter og at Kristiansen bør dømmes strengt – og strengere enn i tingretten.

– Den opprinnelige påstanden om 18 år vil bli opprettholdt i lagmannsretten. Andre omstendigheter enn barndom og oppvekst skal ha mest vekt, sier aktor Iren Johnsen Dahl til NRK.

Forsvarerens bevisførsel konsentrerer seg om familiesituasjon og hvorfor drapet fant sted, og han mener dette bør telle mer enn likskjendingen når straffen skal fastsettes.

– Bakgrunnen for drapet er svært sentralt. Vi mener det er grunnlag for en klar reduksjon i straffen, sier forsvarer John Christian Elden.

Sør-Gudbrandsdal tingrett konkluderte med at en vanskelig oppvekst ikke kan tillegges vekt i en så alvorlig sak.

Bjarte Hansen

STEFAREN: Bjarte Hansen (58) ble drept i Øyer 14. august i fjor. Den tidligere stesønnen er dømt for drapet.

Foto: Privat

Ville fortelle familiehistorien

Aktor leste utdrag fra en dagbok tiltalte skrev da han var på rømmen. Kristiansen meldte seg for politiet i Rotterdam i Nederland snaue to uker etter drapet.

I utdragene aktor hadde valgt ut skriver Kristiansen om det han hadde lest på nettaviser om drapet. Han skriver at han vurderte å lage en avstemning på Facebook om han skulle melde seg eller ikke, og at en av fordelene med å melde seg er at hans historie da ville få oppmerksomhet.

Kristiansen fortalte i retten at han alltid har hatt lyst til å fortelle hva som hadde skjedd innenfor husets fire vegger, men at det han kaller en manipulerende stefar gjorde at han ikke gjorde det.

Mandag ettermiddag førte forsvarer Elden sine vitner. Flere familiemedlemmer beskrev en hverdag med mye psykisk vold.

– Det hadde vært så mye enklere om han hadde slått, da hadde vi hatt blåveiser. Det var ingen som så hvordan faren vår var mot oss, sa en av søsknene.

Det er satt av tre dager til saken i Eidsivating lagmannsrett, men saken avsluttes trolig tirsdag.

Ankesak Øyer-drapet.

PARTENE: Forsvarer John Christian Elden og aktor Iren Johnsen Dahl i Eidsivating lagmannsrett mandag.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK