Dramatisk start på Valdres-saken

GJØVIK TINGRETT (NRK): Kort tid etter at rettssaken mot den 46 år gamle kvinnen som er tiltalt for grov mishandling av datteren startet, brøt hun sammen. I fjor ble rettssaken avbrutt etter to dager.

Den tiltalte moren i Valdressaken, med ryggen til.

I RETTSSALEN: Den tiltalte moren i samtale med den ene av sine to forsvarere, Ann Turid Bugge.

Foto: Alexander Nordby / NRK

Mens statsadvokat Arne Ingvald Dymbe leste opp tiltalen for retten i Gjøvik tingrett mandag, brøt den tiltalte kvinnen ut i høylytt gråt. Etter ca. 30 minutter sa kvinnen at hun holdt på å gå i bakken og at det svartnet for henne. Retten besluttet davat hun kunne følge saken via videooverføring fra et annet rom.

– Hun fikk et utbrudd som etter min oppfatning var verre enn forrige gang med hyperventilering. Dette har det vært advart om, sier hennes forsvarer Aasmund Olav Sandland.

Ifølge Sandland er det utelukket at saken går uten den tiltalte.

– Hun har rett til å være her og forsvare seg selv, sier Sandland.

Les alt om saken her.

Saken ble avbrutt i fjor

Kvinnen er tiltalt for grov mishandling og omsorgssvik etter at den 13 år gamle datteren Angelica døde av avmagring på en hytte på Beitostølen nyttårsaften 2015.

Camilla Lem Heggelund hentes av ambulanse

AVBRUTT: Rettssaken ble avbrutt etter to dager da den tiltalte kvinnen fikk problemer med blodsukkeret.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

Saken ble først forsøkt gjennomført i tinghuset på Gjøvik 24. april i fjor. Da måtte den tiltalte kvinnen avbryte forklaringen sin etter to dager etter å ha fått problemer med høyt blodsukker. Ambulanse ble tilkalt og kvinnen ble akuttinnlagt.

Kvinnen har gitt begrenset forklaring, men er ikke foretatt såkalte konfronterende avhør ettersom kvinnen kun har avgitt fri forklaring. Ettersom saken ble avbrutt, starter den helt på nytt

Første rettsdag i Valdres-saken

I RETTEN: Statsadvokatene Mari Lauritzen og Arne Ingvald Dymbe holdt innledningsforedrag, mens sorenskriver Pål Prestesæter i Valdres tingrett noterte. På høyre side ses den tiltalte 46-åringen sammen med sin forsvarer Ann Turid Bugge.

Foto: Tegner: Esther Maria Bjørneboe

Mener hun har PTSD

Etter at saken ble avbrutt i fjor, har det vært stilt spørsmål ved om kvinnen er i stand til å gjennomføre rettssaken. I høst ble 46-åringen undersøkt av den rettsoppnevnte psykiateren Synne Sørheim, som konkluderte med at hun var i stand til å stille i retten, med visse tilpasninger.

Kvinnens forsvarer har fått psykolog Atle Austad til å vurdere sin klients helsetilstand. Han konkluderte ifølge Dagbladet at hun lider av PTSD, posttraumatisk stress, og at hun ikke ville tåle å møte i retten.

Dette avvises av to andre psykiatriske rapporter. Rettens sakkyndige, psykiaterne Terje Tørrissen og Helge Haugerud, mener den tiltalte ikke oppfyller kravene til PTSD og at hun vil kunne klare å kontrollere diabetesen sin under hovedforhandlingen.

– Vi håper alle at saken kan bli gjennomført, skrev forsvarer Sandland i en e-post til NRK før saken startet.

Han ønsker ikke å si noe om klientens situasjon nå, men viser til at dagsprogrammet under rettssaken vil ta spesielle hensyn.

Arne I. Dymbe og Aasmund Olav Sandland

NY RETTSRUNDE: Statsadvokat Arne I. Dymbe og forsvarer Aasmund Olav Sandland i rettssalen i Gjøvik tinghus mandag 26. februar.

Foto: Alexander Nordby / NRK