Dømt til tvunget psykisk helsevern etter drap

Retten mener at den 49 år gamle gjerningsmannen var schizofren og psykotisk.

Mistenkelig dødsfall i Grue

DREPT: En kvinne ble funnet drept i hjemmet sitt på Kirkenær i Grue kommune i oktober 2014. Mannen som bodde i etasjen over er tiltalt for drapet.

Foto: Odd Ragnar Lund

Glåmdal tingrett mener det er bevist at mannen drepte en 63 år gamle Lillemor Laurenze Lie på Kirkenær i Grue i Hedmark i oktober i fjor.

Retten har kommet til at 49-åringen ikke er strafferettslig tilregnelig fordi han var psykotisk under handlingen. Han dømmes derfor til overføring til tvunget psykisk helsevern.

Obduksjonsrapporten viste at offeret hadde ni knivstikk og skjæreskader på kroppen. Kvinnen døde av stikkskadene hun ble påført i brystet.

Barbeint og forvirret

Mannen bodde i andre etasje i huset til den drepte kvinnen. Begge var rusmisbrukere og var en del av et belastet rusmiljø på Kirkenær i Hedmark. 49-åringen har hele tiden nektet straffskyld for drapet.

Han ble lagt inn på psykiatrisk institusjon dagen før drapet ble oppdaget 23. oktober i fjor. Han hadde da gått rundt barbeint og virket forvirret. Flere naboer observerte at han stadig snakket med seg selv og virket opprørt.

Under rettssaken konkluderte de sakkyndige, psykiater Michael Setsaas og psykolog Jim Aage Nøttestad, med at mannen har diagnosen schizofreni og er psykotisk. De mente at tilstanden hans burde ha blitt oppdaget og behandlet tidligere.

Ifølge psykiaterne har mannen hatt en livslang psykisk sykdom og de mener det ikke er tale om en forbigående psykose som følge selvforskyldt rus.

Psykiater Michael Setsaas og psykolog Jim Aage Nøttestad

UTILREGNELIG: De sakkyndige, psykiater Michael Setsaas og psykolog Jim Aage Nøttestad 49-åringen mener at den tiltalte lider av schizofreni og dermed er strafferettslig utilregnelig.

Foto: Ann-Kristin Mo / NRK

Har begått vold tidligere

Retten mener det foreligger en betydelig gjentakelsesfare, og viser til at mannen gjennom mange år har vært i konflikter og at han tidvis har fremstått med en svært spesiell adferd.

Han har begått vold tidligere og har også fremstått som aggressiv, uberegnelig og truende, skriver retten. Dommerne finner ikke at samfunnet kan tilby mannen behandling som gjør tvungent psykisk helsevern unødvendig, og mener samfunnet derfor må vernes.

Dommen var i tråd med aktor, statsadvokat Torbjørn Klundseter, sin påstand.

Mannens forsvarer, advokat Jan Erik Myrvold, prosederte på at 49-åringen måtte frifinnes fordi bevisene ikke var gode nok. Forsvareren anførte under rettssaken at det kan være en annen person som har gjennomført drapet.

Retten mener etter en samlet vurdering at det er bevist ut over enhver rimelig tvil at 49-åringen begikk drapet. Mannen er også dømt til å betale erstatning på drøyt 58.000 kroner til dødsboet til den avdøde.