Statsadvokat om Grue-drapet: – Bør dømmes til tvungent psykisk helsevern

GLÅMDAL TINGRETT (NRK): Rettssaken om drapet på den 63 år gamle kvinnen i Grue ble i dag avsluttet. Den tiltaltes forsvarer mener at påtalemyndighetens bevis ikke holder.

Thorbjørn Klundseter, statsadvokat

Statsadvokat Thorbjørn Klundseter mener at den 49-åringen som er tiltalt for å ha drept en 63-årig kvinne i Grue i fjor bør dømmes til tvungent psykisk helsevern. Rettssaken ble avsluttet i dag.

Foto: Ann-Kristin Mo / NRK

– 49-åringen som står tiltalt for i psykotisk tilstand å ha drept en 63 år gammel kvinne på Kirkenær i Grue i oktober i fjor, bør dømmes til tvungent psykisk helsevern.

Det sa statsadvokat Thorbjørn Klundseter under avslutningen av rettsaken i Glåmdal tingrett i dag.

Mannens forsvarer Jan Erik Myrvold, mener derimot at det ikke er gode nok bevis for at mannen kan dømmes for drapet, og at han dermed må frifinnes.

Det var 23. oktober i fjor at en 63 år gammel kvinne ble funnet drept i hjemmet sitt på Kirkenær i Grue. Kvinnen hadde ni stikk og skjæreskader. 49-åringen som nå er tiltalt for drapet, bodde i 2. etasje i huset til den drepte kvinnen og ble raskt siktet for drapet.

Les også: Drapstiltalt nekter for å ha drept kvinnen

Ulike meninger om skyldspørsmålet

– Skyldspørsmålet er det springende punktet i denne saken. Jeg mener at det ikke er tilstrekkelig gode nok bevis for å dømme ham. Vi har ingen alternativ gjerningsperson, men det er det opp til politiet å finne ut av, sa forsvarer Myrvold i retten mandag.

Jan Erik Myrvold

Den tiltaltes forsvarer, Jan Erik Myrvold, mener det ikke er gode nok bevis for at mannen kan dømmes for drapet, og at han må frifinnes.

Foto: Ann-Kristin Mo / NRK

Påtalemyndigheten mener imidlertid at det er bevis for at 49-åringen har begått drapet.

– Politiet har gjort en nøye vurdering og sjekket alibiet til flere andre i miljøet rundt den drepte kvinnen, men disse ble tidlig i saken sjekket ut. Vi mener derimot at det finnes flere bevis og vitneobservasjoner som knytter tiltalte til drapet, sier Klundseter.

På grunn av den psykiske helsetilstanden til 49-åringen, har han i varetektsperioden vært innlagt på psykiatrisk sykehus. Han ble funnet psykotisk i tidsrommet kvinnen skal ha blitt drept, han er også funnet psykotisk i de to periodene han senere er blitt vurdert, av de to sakkyndige psykiater Michael Setsaas og psykolog Jim Aage Nøttestad.

– Strafferettslig utilregnelig

Setsaas uttalte tidligere i rettsaken at tiltalte også framstår som psykotisk nå under rettssaken.

– Tiltalte er på bakgrunn av meget grundige vurderinger funnet psykotisk da drapet skjedde og det gjør ham strafferettslig utilregnelig. Han kan ikke dømmes til vanlig straff. Slik vi ser det er det fare for gjentakelse og samfunnet må beskyttes, derfor bør han dømmes til tvungen psykisk helsevern, sier Klundseter.

49-åringen nekter selv å ha drept kvinnen, men sier at han husker lite fra tidsrommet drapet skal ha skjedd.

Aina Tvengsberg forsvarer kvinne tiltalt for menneskesmugling

Aina Tvengsberg er bistandsadvokat til de tre barna til den drepte kvinnen. Hun antyder en oppreisning på 200.000 kroner i oppreisning til hvert av barna.

Foto: Ann-Kristin Mo / NRK

Krever oppreisning til barna

Aina Tvengsberg er bistandsadvokat til de tre barna til den drepte kvinnen. Hun la ned påstand at det skal vises skjønn i forhold til oppriesning, men hun antyder en oppreisning på 200.000 kroner til hver av dem.

I tillegg kommer en erstatning på drøyt 58.000 kroner i faktiske utgifter til blant annet begravelsen.