Hopp til innhold

Støre om «Hans»: – Beredskapen er skjerpet

Ekstremværet «Hans» skal ta seg opp natt til tirsdag. Kommuner, bedrifter og privatpersoner forbereder seg på voldsomme nedbørsmengder.

Statsminister Jonas Gahr Støre er for øyeblikket på valgkamptur for Ap i Helgeland-området i Nord-Norge.

Klokka 22.00 holdt han en pressekonferanse om ekstremværet.

– Vi kan konstatere at dette er en veldig alvorlig situasjon. Værmeldingene fra i går slår til. Vi ser oversvømmelser og ødeleggelser. Det er grunn til å forvente at dette vil vare et døgn til, sier han.

Jonas Gahr Støre om ekstremværet Hans.

Jonas Gahr Støre forsikrer kommunene at det ikke står alene i ekstremværet Hans.

Foto: Heiko Junge / NTB

Beredskapen er skjerpet

Støre understreker at beredskapen er skjerpet i rammede området.

– Mitt inntrykk er at det er høy beredskap i kommunene. Vi må gjenta det vi sa i går: Folk må sikre løse ting knyttet til boliger, og sørge for å holde det unna vannveier. Vi ser at vannet kan ta nye veier, og at bekker kan flytte seg, sier Støre.

Han ber folk følge de rådene som kommer fra myndighetene.

På spørsmål om varslingssystemet som ble benyttet til å sende ut nødvarsel flere steder i landet i dag er godt nok, svarer han:

– Det er veldig viktig at vi har det systemet, og at det blir brukt. Blant annet når den frem på andre språk. Så får vi evaluere hvordan dette har fungert, sier Støre.

Stiller med midler for opprydding og reparasjoner

Tidligere i dag forsikret Støre de berørte kommunene om at de ikke står alene i ekstremværet.

– Hvis det påføres store skader av dette, så kan ikke kommunene stå alene. Vi må komme opp med det vi kaller skjønnsmidler, og støtte det som måtte være av opprydding og reparasjon av sånt uvær.

– Dette er en stor nasjonal sak, og da må vi stille opp som fellesskap, sa Støre.

Sendt ut rødt farevarsel

Ekstremværet «Hans» flytter seg for øyeblikket gjennom Sverige og har allerede sørget for omdirigering og forsinkelser i fly- og ferjetrafikken, samt stengte veger i nabolandet.

Det er sendt ut rødt farevarsel om ekstremt mye regn for deler av Sør-Norge, noe som er høyeste farenivå for regn. Enkelte steder vil det kunne bli det kraftigste på 25 år.

Ifølge foreløpige varsler er det Innlandet som blir sentrum av ekstremværet, som begynner å treffe Norge for alvor mandag kveld.

– De største konsekvensene vil vi få når vi kommer over midnatt til i morgen, sier meteorolog Håkon Mjelstad hos Meteorologisk institutt til NRK mandag morgen.

VIRVELSTRØM: Det har kommet mye nedbør i hovedstaden mandag. På Karlsrud har en avløpskum blitt til en virvelstrøm.

Har du bilder, video eller tips? Send det inn til oss via lenke under:

Evakuerer i Innlandet

Søndre Land kommune i Innlandet opplyser på sin nettside at de er i gang med å evakuere innbyggere.

Ifølge rådmann Arne Skogsbakken har det gått et jordras i Enger. Han forteller at omfanget av raset er uklart, og at de ikke vet hvor mange personer som må evakueres.

– Det er en uoversiktlig situasjon, men vi prioriterer evakueringen av husstandene, sier Skogsbakken til NRK.

I Vågå kommune vurdere de også evakuering. Vågå er speilt utsatt fordi det renner to elver gjennom sentrum, og en av de er blant landets mest flomfarlige.

– Vi vurderer evakuering fortløpende på grunn av enorme vannmengder og voldsom intensitet, sier ordfører i Vågå, Harald Sve Bjørndal.

Det er til sammen 497 personer som kan bli evakuert, ifølge ordføreren.

Ordfører i Vågå, Harald Sve Bjørndal

Ordfører i Vågå, Harald Sve Bjørndal, frykter at elvene i Vågå sentrum skal flomme over på grunn av ekstreme nedbørsmengder.

Det er meldt at det kan komme så mye som 80–100 millimeter med nedbør, og kommunen har allerede etablert et evakueringssenter som står i beredskap.

– Vi venter litt på bedre prognoser, men slik det ser ut nå så skal dette gå bra, sier Bjørndal.

I Gran kommune har de startet evakuering av innbyggerne. Det bekrefter kommunalsjef for kultur og samfunn Leif Arne Vesteraas til NRK.

Ei elv i nærheten av Jaren sentrum skal ha rent over.

Ordfører i Gran Randi Eek Thorsen forteller at fem husstander har blitt evakuert så langt.

Kan ramme hardest vest i Innlandet

Meteorolog Håkon Mjelstad forteller at det virker som det er Oppland-delen av fylket som får det verste været.

Både Gjøvik og Søndre Land kommune i Innlandet har sendt SMS og bedt folk vurdere om de må oppholde seg utendørs, ifølge Oppland Arbeiderblad.

Flere steder er veier stengt, bussavganger kansellerte og togtrafikken har stoppet.

Sykehuset Innlandet har innført økt årvåkenhet og iverksatt tiltak i ambulansetjenesten og i teknisk avdeling på grunn av ekstremværet «Hans».

– Vi følger situasjonen tett, sier direktør for medisin og helsefag, Ellen Henriette Pettersen.

På grunn av uværet har Statsforvalteren bedt innbyggerne i Innlandet vurdere om reisen er nødvendig før de forlater hjemmet.

Sykehuset ber likevel pasienter møte opp til avtalt time, da det regnes som nødvendig. Samtidig ber de pasienter være forberedt på mulige avlysninger.

– Det kan komme avlysninger på kort varsle dersom ansatte ikke kommer seg på jobb eller det oppstår en situasjon som krever rask endring i prioritering av nødvendig helsehjelp, sier Pettersen.

Oversvømt vei i Mysen i Indre Østfold

OVERSVØMMELSER: I Mysen i Indre Østfold har det oppstått oversvømmelser.

Foto: Freddie Larsen

Familie må evakuere

På Snøva i Sunndal kommune i Møre og Romsdal har politiet gitt Erling Snøva og familien frist til klokken 20.30 til å evakuere fra garden. Det er under en måned siden gården sist var rammet av ras, og nå frykter de nye ødeleggelser.

– Det spørs hvordan regnet treffer og hvor fort det kommer. Om nedbøren som er meldt kommer, tror jeg det blir utrivelig her på gården, sier Snøva.

Familien på Snøva i Sunndal evakuerer før uværet Hans tar seg opp

Familien i Sunndal kommune i Møre og Romsdal må evakuere fordi gården de bor på er spesielt utsatt for ras.

Foto: Erling Snøva

I fjellsiden er det bygd fem meter høye voller som skal stoppe skred fra å nå bygningene, men disse er fylt opp med masser fra sist gang det raste.

– Det er klar bane. Hadde det kommet et tilsvarende ras nå, tror jeg at det blir nytt hus på gården, sier bonden som driver med storfe.

Likevel er han ikke nervøs og ville først ikke evakuere.

– Du hører det om det kommer ras, og det tar om lag et kvarter før det kommer ned fra fjellet til gården. Det er tid til å komme seg unna.

Han forteller at gården deres er spesielt utsatt for skred.

– Det har vært slik siden tidendes morgen. Sånn er det, og sånn kommer det til å være til fjellene er flate, sier bonden som ikke vurderer å flytte.

– Dette går over. Folk rundt oss er mer stressa enn vi er.

Les også Ras har øydelagt vegen – Rundt 100 personar er isolerte

Ras i Meringdal

Disse utfordringene skaper «Hans»:

  • På Austsidevegen i Sør-Aurdal kommune i Innlandet har vannmassene gått rett over fylkesvei 2458 Nordre Grimsrud, og delt hele veien i to.

  • Hoved- og Gardermobanen er stengt. Togtrafikken mellom Lillestrøm og Oslo Lufthavn er stengt på grunn av flom Bane Nor melder at det vil ta tid før strekningen åpnes igjen.

  • 20 x normal vannmengde i Akerselva.

  • Vurderer å evakuere 497 personer i Vågå.

  • Rørosbanen og Dovrebanen er stengt mellom Hamar og Støren.

  • Innlandstrafikk innstiller bussruter 201, 202, 203 og 205.

  • Trollstigen på fylkesveg 63 i Rauma stenges. Det er uvisst når den åpner igjen.

  • Fjord Line har kansellert avgangen klokken 15.00 fra Kristiansand til Hirtshals mandag.

  • Color Line har kansellert alle sine seilinger med Superspeed mellom Kristiansand og Hirtshals i morgen, tirsdag.

Mye vann i Akerselva på grunn av ekstremværet Hans, som har blitt kategorisert som rødt farevarsel i Sør- øst Norge.

Mye vann i Akerselva på grunn av ekstremværet Hans, som har blitt kategorisert som rødt farevarsel i Sør- øst Norge.

Foto: NTB

– Vi må planlegge for et tøffere klima

Klima- og miljøminister Espen Barth Eide foreller til Dagsnytt 18 at mens Sør-Europa får hetebølger, tørke og vannmangel som følge av klimaendringene, så må Norge håndtere styrtregn og enorme vannmengder.

– Budskapet her er at vi må planlegge for et tøffere klima, vi vet det kommer. De delene av landet som rammes nå har en infrastruktur som ikke egner seg for store nedbørsmengder.

Rådgivende Ingeniørers Forbund har dokumentert et etterslep på offentlige bygg og infrastruktur i Norge på 3200 milliarder. Det er nesten to hele statsbudsjett.

Liv Kari Skudal Hansteen

– Det må være mye bedre å forebygge enn å reparere, sier Liv Kari Hansteen, administrerende direktør i Rådgivende Ingeniørers Forbund.

Foto: Nicolas Tourrenc / RIF

Liv Kari Hansteen, administrerende direktør i Rådgivende Ingeniørers Forbund, forteller til NRK at utfordringene med et stort etterslep, både i forhold til infrastruktur og offentlige bygg, er at ødeleggelsene blir mye større.

– Vi har en ny situasjon hvor områdene som før har vært trygge, er mer i risikosonen nå. Det må tåle mye mer, og det må bygges klimarobuste bygninger, byer og infrastruktur.

– Det må være mye bedre å forebygge enn å reparere. Så budskapet er at vi må bruke disse pengene klokt, sier hun.

Undergang full av vann i Drammen.

I Drammen er en undergang full av vann.

Foto: Christine Breivik Øen

Bør være forberedt på å være uten vann og strøm

I morges gikk ledelsen i direktorat for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) gjennom situasjonen, opplyser direktør Elisabeth Aarsæther. Hun tror nå myndighetene er så forberedt som de kan være.

– Jeg håper også at folk tar sine forholdsregler. Det vil være veldig viktig å kunne klare seg en stund for eksempel uten tilgang til vann, strøm og mobiltelefon hvis det skulle bli riktig ille.

DSB har tett kontakt med Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) og med Meteorologisk institutt og Statsforvalterne. Direktøren kan ikke huske at meteorologene har vært så tydelige som de er nå – denne situasjonen er spesiell.

Barn padler med kano på Vevelstadveien gjennom Siggerud sentrum

Barn padler med kano på Vevelstadveien gjennom Siggerud sentrum

Det er varslet at det kan komme opp mot 80–100 millimeter med regn i løpet av døgnet. Fylkesberedskapssjef i Innlandet fylkeskommune, Asbjørn Lund, sier at alle berørte må være forberedt.

Hva bør folk gjøre?

– Vi har gått ut med råd om at man kanskje bør vurdere hvordan man beveger seg, for hvis det kommer så mye som det er varsla om så blir nok veger stengt, sier Lund.

– Jobb fra hjemmekontor hvis man kan, og vurder om man virkelig trenger ut for å reise i dag og i morgen, sier han.

En annen ting beredskapssjefen trekker fram er å sikre verdier, som for eksempel å flytte opp ting fra kjelleren.

Flere saker fra Innlandet

Steinras-Gjende

Tre personer evakuert etter steinras ved Gjende i Jotunheimen