Hopp til innhold
Bror Helgestad. Ordfører i Østre Toten.
Foto: Hans Solbakken / NRK

Dataangrep mot Østre Toten

Oppsummert

Natt til lørdag 9. januar ble Østre Toten kommune utsatt for et dataangrep. Alle sikkerhetskopier er slettet og alle data kryptert. Mens ingen av de 1300 ansatte i kommunen får brukt noen av datasystemene, kreves kommunen for løsepenger.

 • Østre Toten: Enighet om erstatning etter datainnbrudd

  Østre Toten kommune og Protector Forsikring ASA er enige om en erstatning på 1,5 millioner kroner etter datainnbruddet i kommunen i januar 2021.

  Forsikringsselskapet mente at datainnbruddet ikke var omfattet av ansvarsforsikringen. Kommunen klagde til Finansklagenemda og fikk medhold.

  Østre Toten kommune har tapt over 30 millioner kroner på dataangrepet. I tillegg fikk de en bot fra Datatilsynet på fire millioner. Staten støttet imidlertid kommunen med 16 millioner i såkalte skjønnsmidler.

  Les alt om dataangrepet i Østre Toten her.

  Hacking Østre Toten, gjenoppretting av maskiner
  Foto: Anders Bakkerud Larsen / NRK
 • Må betale 4 millioner etter dataangrep

  Østre Toten kommune må betale 4 millioner kroner i gebyr for brudd på personvernsikkerheten etter det store datainnbruddet de ble utsatt for i 2021.

  Kommunen klaget på gebyret, men Personvernnemda har nå bestemt at Datatilsynets vedtak blir stående.

  Store mengder med personopplysninger om kommunens innbyggere ble stjålet og kom på avveie under dataangrepet.

  – Vi hadde jo håpet å få medhold og ikke hadde trengt å betale denne boten, men det er satt av penger til det, sier kommunedirektør Ole Magnus Stensrud til NRK Innlandet.

  Han sier dette derfor ikke vil påvirke kommunens kostnader i 2023.

  – Så jobber vi fortsatt med datasikkerhet og sikrer våre systemer, og er selvfølgelig opptatt av at ikke noe sånt skal skje igjen, sier Stensrud.

 • Østre Toten kommune har rett på erstatning etter dataangrep

  I januar 2021 ble Østre Toten kommune utsatt for et dataangrep, og i etterkant har kommunen meldt inn skade og krevd erstatning fra forsikringsselskapet Protector. Tapene skal ha vært på 33 millioner kroner.

  Selskapet avslo først kravet om erstatning, da de mente at tapet ikke oppfylte vilkårene i kommunens forsikring. Finansklagenemndas sekretariat har behandlet saken, og mener at kommunen har rett på erstatning. Det melder avisa Toten i dag.

  Forsikringsselskapet Protector har underrettet kommunen og Finansklagenemnda om at de vil følge rådet til Finansklagenemndas sekretariat, men først må forsikringssaken behandles av selskapet. Forsikringen har også en begrensning oppad på opptil tre millioner kroner, ifølge Toten i dag.

 • Kommuner på skolebenken om datasikkerhet

  Kommunene skal bli flinkere til å stå imot dataangrep og i dag har regjeringen kalt inn til møte om datasikkerhet.

  En av dem som er med er Østre Toten kommune.

  Kommunen måtte ta i bruk analoge hjelpemidler igjen etter et omfattende dataangrep for et år sida.

  Til nå har dataangrepet kosta Østre Toten kommune rundt 35 millioner kroner.

  Dataangrep Østre Toten
  Foto: Anders Bakkerud Larsen / NRK
 • Staten støtter Østre Toten

  Østre Toten kommune får 16 millioner kroner i støtte fra staten etter det omfattende dataangrepet i januar i år.

  1000 datamaskiner måtte gjenopprettes etter å ha blitt utsatt for løsepengeviruset og ordføreren mener de har tapt rundt 35 millioner kroner som følge av angrepet.

  Statssekretær i kommunal- og distriktsdepartementet, Kjersti Bjørnstad sier regjeringa har bestemt at de vil dekke noen av kommunens ekstraordinære utgifter.

Flere saker fra Innlandet