Hopp til innhold

Caprino tapte rettssaken om Il Tempo Gigante

Caprino Filmcenter tapte rettssaken mot Hunderfossen Familiepark. Sør-Gudbrandsdal tingrett slår fast at Aukruststiftelsen alene har opphavsretten til Il Tempo Gigante.

Remo Caprino, Tomas Myrbostad

Remo Caprino og Caprino Filmcenters advokat, Tomas Myrbostad i retten.

Foto: Torunn Myhre / NRK

Caprino Filmsenter sin advokat, Tomas Myrbostad, sier til NRK at de er skuffet over resultatet og at de nå trenger tid til å gjennomgå dommen før de ønsker å kommentere saken, og før de tar stilling til om de vil anke.

Caprino Filmcenter er også dømt til å betale 993.175 kroner i saksomkostninger til Hunderfossen Familiepark og 1.769.094 kroner til Aukruststiftelsen.

Strid om opphavsrett

Il Tempo Gigante i retten

Striden står om Norges mest kjente racerbil.

Foto: Torunn Myhre / NRK

Caprino gikk til sak etter at famileparken bygde en berg-og-dalbane der vogna ser ut som Il Tempo Gigante fra Flåklypa Grand Prix.

Striden som til slutt endte i retten handler om hvem som har opphavsretten til Norges desidert mest kjente racerbil, Il Tempo Gigante. Bilen ble avduket på film i 1975. Kjell Aukrust og Ivo Caprinos Flåklypa Grand Prix er tidenes norske kinosuksess. Den ene tegnet bilen – den andre ga den liv på film, men hvem har da opphavsretten. Det var nøtten retten måtte ta stilling til.

Nå har altså Hunderfossen og Aukruststiftelsen vunnet saken.

– Jeg er lettet og kjempeglad for at det ble sånn som det ble, sier styreleder i Aukruststiftelsen, Lars Espen Aukrust, til NRK i kveld.

Det samme sier Per Arne Slapø i Hunderfossen Familiepark.

– Vi er lettet, men ikke overrasket, over at vi har vunnet denne saken på alle viktige punkter. Vi gleder oss over det, sier konsernsjef Per Arne Slapø.

Berg- og dalbane

Det er Hunderfossen Familiepark som ble saksøkt av Caprino Filmcenter. I 2013 lanserte parken en ny attraksjon, en berg-og-dal-bane der vogna ser ut som en kopi

Folk koser seg i berg- og dalbanen på Hunderfossen i Lillehammer.

Caprino Filmcenter mente Hunderfossen måtte stenge den nye berg-og dalbanen.

Foto: Alexander Nordby / NRK

av Il Tempo Gigante. Caprinos advokat krevde i sin posedyre at berg-og-dalbanen stenges eller omformes. Hunderfossens advokat på sin side sa i retten at parken ikke visste at det var strid rundt rettighetene.

Aukruststiftelsen, som forvalter rettighetene til Kjell Aukrust, valgte å gå inn i striden fordi de mente saken er prinsipiell. De frykter at hele Kjell Aukrusts Flåklypaunivers står på spill i denne saken. De gikk derfor til motsøksmål mot Caprino Filmcenter.

– Det vi har gjort i alle år har vært lovlig

Il Tempo Ekstra Gigante ble bygget med stiftelsens velsignelse, noe stiftelsen mener de er i sin fulle rett til å gi tilltatelse til.

Etter at dommen falt i Sør-Gudbrandsdal tingrett fredag kveld, er Lars Espen Aukrust svært lettet.

Caprino Filmcenter tapte rettssaken mot Hunderfossen Familiepark om rettighetene til tegningene av Il Tempo Gigante. Styrelederen i Aukruststiftelsen er lettet og glad.

Foto: Alexander Nordby. Intervjuer: Thor Henning Lerstad.

– For oss betyr denne dommen veldig mye. Det har vært lovlig, det vi har gjort i alle år. Og inntektene vi får, kan føres tilbake til Aukrustsenteret i Alvdal, sier Lars Espen Aukrust.

Les også:

Flere saker fra Innlandet