Bygger ikke opp kollapset bru

Brua kostet over 10 millioner kroner å bygge. Så kollapset den under byggearbeidene. Nå har vegvesenet bestemt seg for at det ikke blir bygget en ny bru på stedet.

Kollapset bru Sjoa

KOLLAPS: Den nybygde limtrebrua gikk over E6 ved Sjoa i Gudbrandsdalen. 17. februar kollapset den.

Foto: Ivar Arne Nordrum / NRK

Den store limtrebrua over nye E6 ved Sjoa i Gudbrandsdalen skulle kunne bære kjøretøy på 65 tonn. Men da en tømmerbil på 31 tonn skulle krysse nybygde Perkolo bru 17. februar i år, datt den sammen.

– Jeg var redd bilen skulle velte, for da tror jeg ikke jeg hadde hatt noen sjanse, sa sjåfør Arild Båtberget til NRK den gangen.

Nå er det endelig avgjort at brua til over 10 millioner kroner ikke blir bygd opp igjen, melder avisa GD i dag.

– Ville forsinket vegåpning

Heller enn en ny bru, skal trafikken til skogs- og landbrukseiendommene på østsiden av nye E6 krysse over en viltovergang eller en undergang i nærheten.

E6 Sjoa, rydding bru over nye E6

INGEN ALVORLIG PERSONSKADE: Brua falt ned på nye E6, som ennå ikke hadde åpnet. Sjåføren av tømmerbilen slapp unna uten alvorlige skader.

Foto: Statens vegvesen

Statens vegvesen begrunner avgjørelsen med at gjenoppbygging av brua vil forsinke åpninga av den nye vegen og at det vil gå veldig få kjøretøyer over brua.

De ville ikke rekke å gjenoppbygge brua før åpningen av E6 17. desember og ville måtte stenge den nye veien i fire til seks uker i byggeperioden, skriver GD.

– Videre i totalvurderingen ser vi at dette er en bru som vil få svært begrenset bruk. Det er neppe hver dag det vil gå kjøretøy over der, sier Taale Stensbye, prosjektleder for ny E6 gjennom Gudbrandsdalen til GD.

Arild Båtberget forteller om den dramaet da brua knakk sammen

SJÅFØREN: Arild Båtberget opplevde å falle seks meter med den 31 tonn tunge tømmerbilen han kjørte.

Naboer er sinte

Naboene på Sjoa reagerer på at vegvesenet nå går bort fra opprinnelige planer og mener det ikke er trafikkgrunnlag for brua, skriver GD. De reagerer på det de opplever som overkjøring av lokalpolitikere, og at det vil gå ut over både friluftslivet og landbruket i området.

– Statens vegvesen er rett og slett frekke, sier nabo Ingrid Laukvik til avisa.

Stensbye i Vegvesenet sier de tror de kommer fram til en løsning som blir god for alle, og at de er villig til å betale erstatning til driverne av skog- og landbruksarealene som nå likevel ikke får bruforbindelse.

Vegdirektoratet har tidligere kommet fram til at det ble gjort en alvorlig beregningsfeil i prosjekteringen av brua.