Hopp til innhold

Lastebilsjåfør Ole Christian (23) mangler deler av armer og bein

23-åringen fikk beskjed om at kontorjobb var eneste mulighet. Nå kjører han lastebil.

Ole Christian Liljedahl Johansen

EN DRØM: Mandag kunne Ole Christian Liljedahl Johansen sette seg bak rattet og kjøre den spesialtilpassa lastebilen.

Foto: Geir Olav Slåen / NRK

EN DRØM: Mandag kunne Ole Christian Liljedahl Johansen sette seg bak rattet og kjøre den spesialtilpassa lastebilen.

Foto: Geir Olav Slåen / NRK

– Det er en stor drøm, sier Ole Christian Liljedahl Johansen.

Mandag sto den lastebilen klar til 23-åringen klar hos entreprenørfirmaet Gjermundshaug Anlegg i Alvdal.

Liljedahl Johansen er født med dysmeli. Han har møtt mange hindringer på vegen, men det har ikke stoppet elverumsingen.

– Jeg setter kjempestor pris på at de ser potensialet i meg og tilrettelegger slik at jeg får jobbe med det jeg liker aller best.

Passer ikke på kontor

Gjennom oppveksten fungerte verken armene eller beina. Men Liljedahl Johansen ville leve så normalt som mulig.

Han gikk gjennom 14 operasjoner på grunn av den medfødte sjukdommen.

Etter hvert fikk Liljedahl Johansen proteser på begge beina. Av NAV fikk han vite at en kontorjobb ville egne seg best med hans handikap.

Men allerede på ungdomsskolen visste han at han ikke ville jobbe på kontor. Han ville ut i anleggsbransjen.

Liljedahl Johansen begynte på bygg og anlegg på Solør videregående skole i Våler. Han var mest opptatt av å kjøre maskinene som brukes på anleggsplasser.

Konsernsjef i Gjermundshaug Anlegg la merke til Liljedahl Johnsen en gang han var på skolebesøk.

Ole Christian 3

Ole Christian fikk utplassering og lærlingtid i anleggsbedrifta.

Ole Christian 4

Med hjelpemidler har han også nådd drømmen om å sitte bak rattet i lastebil.

Gjermundshaug Anlegg bygde om en 25 tonn dumper for at Liljedahl Johnsen skulle kunne kjøre den.

Men det er ikke behov for kjøring av dumper gjennom hele året.

Et godt samarbeid mellom anleggsbedriften, NAV og hjelpemiddelsentralen har gjort det mulig at Ole Christian nå kjører lastebil. NAV har gitt støtte til både førerkort og ombygging av lastebilen.

Ole Christian Liljedahl Johansen

VERDIFULL: Daglig leder i Johnstad Auto, Øystein Muller (til venstre) har gjort lastebilen tilrettelagt for Ole Christian Liljedahl Johansen. Maskinansvarlig Knut Aaeng (t.h.) og HR-leder Jeanette Bjørnstad Stenseth (midten) i Gjermundshaug anlegg er glad de har 23-åringen med på laget.

Foto: Geir Olav Slåen / NRK

Les også NTNU-student ønsker å lage alternativ rullestol for barn

Bror Alwin Edvardsen Sagstuen

– Fordommene er kanskje den største hemskoen

Mange mennesker som lever med funksjonsnedsettelser kommer ikke i jobb. Av de som ikke er i arbeid, er det om lag 30 prosent som ønsker seg nettopp det. Det viser tall fra Statistisk sentralbyrå.

75 prosent av befolkningen i yrkesaktiv alder er sysselsatt. Blant personer med funksjonsnedsettelse er andelen 41 prosent.

I aldersgruppen 25–39 år er andelen 48 prosent.

Det er fortsatt lavt, mener Ingrid Thunem. Hun er styreleder i Unge funksjonshemmede. Arbeid er en av de viktigste sakene for organisasjonen.

– Jeg håper transportbransjen er forbilder for mange andre yrkesfaglige retninger, sånn at flere funksjonshemmede kan satse på yrkesfag, sier hun.

Ingrid Thunem Unge Funksjonshemmede

TIL INSPIRASJON: Når det gjelder tilrettelegging sier Thunem at transportbransjen er den yrkesfaglige retningen hun har sett flest suksesshistorier fra. – Mange arbeidsgivere er ikke så tøffe som arbeidsgiver i denne saken som tørr å satse.

Foto: PRIVAT

Thunem forteller at mange unge med funksjonsnedsettelser blir bedt om å ta høyere utdanning og satse på arbeid på kontor.

Men også unge med funksjonshemning skal kunne velge jobb ut fra interesse og ferdigheter. Her mener Thunem at det kan bli bedre.

– Det at Nav og arbeidsgivere i større grad bruker de kreative handlingsrommene som finnes for å sikre at man ikke bare får en jobb, men også at det er en jobb man har lyst til å ha.

Les også Lina (37) får ikke plass på do utenfor huset

Lina Irene Berg sjekker hvordan plassen er på doen på en bensinstasjon

– Alle som kan og vil jobbe skal få muligheten

I Hurdalsplattformen er regjeringen tydelig på at alle som kan og vil jobbe, skal få muligheten til det. Marte Mjøs Pedersen (Ap) er Arbeids- og inkluderingsminister. Hun blir glad av å høre hvordan denne arbeidsplassen har tilrettelagt for 23-åringen.

Dette er et godt eksempel på en arbeidsplass som legger til rette for sine ansatte. Slik ønsker jeg å se mer av, så jeg håper denne saken kan være til inspirasjon for flere, sier ministeren.

Marte Mjøs Persen

MULIGHETER: Marte Mjøs Pedersen sier at det er lav ledighet og høy etterspørsel etter arbeidskraft nå. Dermed er det muligheter til å få seg jobb. Det offentlige skal bistå med tiltak som gjør det enklere, sier hun.

Foto: Christine Fagerbakke / NRK

Hun sier hun har som mål å styrke laget rundt de unge, blant annet ved et bedre samarbeid mellom helse, opplæring og NAV. Regjeringa bevilger 175 millioner til flere ungdomsveiledere i Nav blant annet.

Dette vil gi tettere og bedre oppfølging av unge som av ulike grunner trenger bistand til å komme i arbeid. Det offentlige må se helhetlig på inkludering i arbeidslivet, og samtidig den enkeltes behov. Vi er også helt avhengig av at arbeidsgivere ser mulighetene i de unge som står utenfor, slik som Gjermundshaug Anlegg har gjort her.

Mangfold er bra

Gjermundshaug Anlegg mener det er viktig å ha et mangfold i anleggsbransjen. De opplever Liljedahl Johnsen som en ressurs i det daglige.

Nå gleder hovedpersonen seg til fortsettelsen.

– Jeg er spent. Det får fram den lille gutten i meg som drømte om å kjøre lastebil, smiler lastebilsjåføren.

Ole Christian Liljedahl Johansen

TAKKNEMLIG: Den tilrettelagte lastebilen fører til mindre belastning på kroppen til 23-åringen. – Jeg er veldig takknemlig for jobben jeg har nå. Jeg vet ikke hva jeg skulle ha gjort uten den, sier han.

Foto: Geir Olav Slåen / NRK

Les også Drar ikke på norgesferie – er ikke tilgjengelig for alle

Sally Kamara

Flere saker fra Innlandet