Bussjåfører på skoletur tatt med promille

Begge bussjåførene til ungdomsskoleelevene fra Hamar som er på tur med Hvite busser i Krakow ble tatt med promille rett før de skulle kjøre elevene hjemover.

Børstad ungdomsskole

PÅ TUR: Flere klasser ved Børstad ungdomsskole er på tur med Hvite busser, og opplevde at sjåførene ble tatt for promille.

Foto: Mona Finborud

Det er Hamar Arbeiderblad som skriver om skoleturen til Polen som har fått et uheldig utfall.

Elever ved Børstad ungdomsskole i Hamar er på skoletur med Hvite Busser og skulle torsdag morgen reise fra Krakow. I stedet ble begge bussjåførene tatt med promille.

Lærer varslet

Det var en av lærerne som er med på turen som varslet reiselederen natt til torsdag om at sjåførene muligens kunne ha promille.

Torsdag morgen ble sjåførene tatt med til politistasjonen i Krakow for en promilletest. Her ble det konstatert at de hadde promille og ikke var i stand til å kjøre bussene videre.

Foreldrene til ungdommene som er på tur, fikk beskjed fra skolen i dag tidlig. Pål Morken Andersen snakket med sønnen sin like etterpå.

– Han fortalte at sjåførene hadde blåst rødt på en promilletest og at de sto og ventet på nye busser, fordi de andre sjåførene ikke kunne kjøre hjem til Norge, sier Pål Morken Andersen.

Foreldre sjokkert

Han synes det er helt utrolig at noe sånt er mulig.

– At et profesjonelt busselskap har sjåfører som drikker når de er på jobb, og med barn og ungdommer, det er ganske sjokkerende, sier Morken Andersen.

Han berømmer lærerne på Børstad ungdomsskole som oppdaget det, og tok tak i det på en så god måte.

Skolesjef i Hamar, Anne Grete Melby, ser veldig alvorlig på hendelsen og forventer at Hvite Busser ordner opp i dette, ifølge avisa.

– Rystet

Daglig leder for Hvite busser, Ole Johnny Hansen, bekrefter det som har skjedd til NRK og er sjokkert over hendelsen.

– Jeg er rystet og sjokkert og veldig skuffet over disse to sjåførene. Jeg er veldig, veldig glad for at dette ble avdekket. Vi har stor fokus på sikkerhet på våre turer, og har strenge rutiner så da har de fungert, sier Hansen.

Hvite busser er en norsk stiftelse som arrangerer reiser for skoleelever til nazistenes tidligere konsentrasjonsleirer. De leier inn bussjåfører fra andre selskaper som kjører bussene.

De to sjåførene som ble tatt med promille er fra et stort og velrenommert selskap og er tidligere brukt av Hvite Busser, ifølge Hansen.

– Vi har veldig gode erfaringer med de. Jeg har i dag vært i kontakt med daglig leder som er like sjokkert og rystet som jeg er. Vedkommende forteller at de også har fokus på sikkerhet og strenge rutiner og har faste blåsetester i bussene for å være på den sikre sida.

På vei hjem

Hansen sier det er første gang at de opplever at sjåfører er tatt med promille. Han lover at Hvite Busser nå skal rydde opp.

– Klassene er allerede på vei hjem. De sitter i nye busser med nye sjåfører. Vi må ha et møte med dette selskapet og gjennomgå rutinene på nytt. Jeg må understreke at rutinene våre fungerte her til punkt og prikke, sjåførene ble stoppet i god tid før turen i dag skulle starte.


To bussjåfører ble tatt med promille da de skulle kjøre ungdomsskolelever hjem fra Polen for Hvite busser...Både rektor og foreldre ved Børstad ungdomsskole i Hamar er sjokkerte over hendelsen:::
Ulykkesbilen på riksveg 25 i Elverum i sommer, kan ha kjørt i 160 kilometer i timen.Tre ungdommer døde da bilen de satt i kolliderte med en elg mellom Elverum og Hernes i juli. <...En annen rapport viser at bilen minst må ha holdt 144 kilometer i timen:::

SE VIDEO: Det ble en spesiell dag for foreldre og rektor ved Børstad Ungdomsskole i Hamar.