Hopp til innhold

Brannvesenet frykter pipebranner i sprengkulda

Vinterlige temperaturer og høye strømpriser gjør at mange nordmenn fyrer med ved om dagen. Nå advarer ekspertene mot brannfeller.

Innsiden av pipe med beksot.

ETTER SLUKKING: Slik ser innsiden av en pipe ut etter pipebrannen er slukket. Man kan se beksotet ligger opp langs pipeveggene.

Foto: Hans Nilsen

I helgen ble det dramatisk for en familie på Hamar da det brøt ut brann i pipeløpet. Nå vitner svart sot om det som potensielt kunne blitt livstruende.

Brannen er bare en av mange brannvesenet har rykket ut til etter at kulda slo inn i høst. De regner med å rykke ut til flere i tiden som kommer.

– Det vil nok være ganske ofte nå. Sannsynligvis flere i uka, sier brannmester og utrykningsleder ved Hamar brannstasjon, Roar Skaug.

Bare den siste uka har han rykket ut på ti pipebranner. For nå som vinteren virkelig har kommet, har også strømprisene nådd nye høyder. Mange vil derfor fyre med ved for å senke strømregningen.

Brannvesenet oppfordrer nordmenn til å fyre trygt.

Pipebrann

I AKSJON: Pipebranner kan fort utvikle seg til husbrann. Hvis pipa blir varm nok kan den sprekke. Her har brannvesenet rykket ut til en pipebrann i Horten i januar i år.

Foto: Vestfold interkommunale brannvesen

Forsikringsselskapene frykter skjulte branner

Sist vinter var det mange pipebranner her til lands. Mellom 1. november og utgangen av februar var det 948 pipebranner, mot 709 i samme periode i 2019–20.

Det var en økning på 34 prosent i antall brannutrykninger til skorsteinsbranner sammenlignet med vinteren før, viser tall fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).

Forsikringsselskapet If mener risikoen for en ytterligere økning i antall pipebranner er høy.

– Mange pipebranner kunne vært unngått ved å fyre riktig, sier kommunikasjonssjef Sigmund Clementz.

Sigmund Clementz

FARLIG VED: – Dårlig tørket ved utgjør en spesiell fare for pipebrann, sier kommunikasjonssjef Sigmund Clementz i If.

Foto: If

I tillegg til brannene som brannvesenet rykker ut til, hadde flere hundre norske boliger og hytter sist vinter pipebrann uten å være klar over det.

Pipebranner som har skjedd i det skjulte blir først oppdaget når feiervesenet er ute på tilsyns- og feierunder. Hvert år legger lokale brannvesen ned flere titalls bruksforbud av piper i sitt distrikt fordi det har vært pipebrann i det skjulte.

– Selv om de fleste pipebrannene har vært små og slukket av seg selv, øker de faren for husbrann og kullosforgiftning, påpeker Clementz.

Moss Interkommunale Brannvesen delte denne videoen på Facebook for å advare om pipebranner.

PIPEBRANN: Moss Interkommunale Brannvesen delte denne videoen på Facebook for å advare om pipebranner. Her renner rødglødende «lava» ut når brannkonstabelen slukker brannen. En vanlig feil i forbindelse med vedfyring er å fylle opp ovn eller ildsted med store mengder ved, ifølge brannvesenet.

Anbefaler feiing av pipa

– Det er en fordel å kontakte feiervesenet for å få sjekket pipa, hvis du ikke har brukt den på mange år, sier leder i feiervesenet i Hedemark, Hans Nilsen.

Det er huseiers ansvar å fyre riktig. Det lønner seg å lese den brukerveiledningen som følger med på det nye ildstedet du kjøper. Da vil du fyre riktig, opplyser han.

– Men flere pleier ikke gjøre det. En begynner ofte å fyre som i en gammel tradisjonell ovn som kan ha en annen måte å fyre på, sier Nilsen.

Brannmester og utrykningsleder ved Hamar brannstasjon Roar Skaug og Leder i feiervesenet i Hedemark Hans Nilsen på brannstasjonen i Hamar.|

FYR RIKTIG: Brannmester og utrykningsleder ved Hamar brannstasjon Roar Skaug (t.v.) og leder i feiervesenet i Hedemark Hans Nilsen har vært på flere oppdrag som gjelder pipebranner.

Foto: Ida Marie Pettersen / NRK

Du skal heller ikke bruke ovnen som søppelforbrenningsanlegg og kaste melkekartonger, papir, eller andre ting. Det må være en antennelse for at en pipebrann skal oppstå forklarer Nilsen.

– Det er ofte at vi blir tilkalt på julekvelden. Da kaster folk gavepapir i ovnen, legger Skaug til.

I de fleste tilfeller er jobben gjort på en halvtime. Men det har vært branner som har vart i flere dager opplyser brannvesenet.

– Men da er det sotet i bunnen som brenner. Selve pipa slukker på en times tid, sier Nilsen.

Det er ofte naboen som oppdager pipebrannen og ikke deg selv. De ser gnister og flammen fra pipa, forklarer Skaug.

  • Hjemmekontor og hyttekontor øker faren for pipebrann, mener DSB.

Mellomtittel

– Det er ikke bare gamle piper som kan ta fyr. Det handler om hva slags type ved man bruker. Noen er flinke til å bruke tørrved, og andre er ikke så flinke, sier brannmester Skaug.

Han sier det ikke er bra å strupe lufttilførselen og legge inn mye ved for å få det til å brenne lenge. For eksempel for å fyre gjennom natten. Dette kalles rundbrann og fører til mye beksot.

Skaug anbefaler derfor å følge trygge fyringsråd. Sintef har laget disse tipsene for hvordan man skal fyre rett:

  1. Bruk tørr ved. Du kan sjekke om den er tørr ved å slå to vedbiter sammen. Våt ved avgir da en dump lyd, mens tørr ved avgir en smellende lyd som når et balltre treffer en ball.
  2. Sørg for god trekk. Dårlig trekk øker utslippene, og du taper energi opp pipen. Først når ildstedet er varmt, etter minst ti minutter, kan du gradvis skru ned luftinntaket på ovnsdøren.
  3. Tenn opp fra toppen av veden. Ja, du leste riktig. Tenner du opp på toppen av veden med en opptenningsbrikett, vil du redusere utslippene av partikler. Dette fungerer best på nye ovner, men kan også brukes på gamle.
  4. Tenn opp med små, tørre vedstykker.
  5. Ikke brenn ovnens bruksanvisning. Om du har kjøpt ny ovn, les hvordan du bruker den.
  6. Ikke brenn søppel.
  • Sylvi Solheim Jåma har opplevd pipebrann to ganger. Gang nummer to visste hun nøyaktig hva hun skulle gjøre da det tok fyr.