Hopp til innhold

Birken-syklister drakk vaskemiddel

Seks syklister ble sendt til legevakten etter å ha drukket vaskemiddel før start på FredagsBirken. De fikk utdelt en prøvepakke med OMO, og trodde det var sportsdrikke.

birken

Seks syklister ble sendt til legevakta etter at de drakk OMO vaskemiddel før start på FredagsBirken i dag. (Bildet er fra et annet Birkenritt)

Foto: Meek, Tore / NTB scanpix

Alle syklistene i dagens FredagsBirken fikk en liten pakke med OMO vaskemiddel før start.

OMO vaskemiddel

Dette er pakningene med vaskemiddel som seks syklister trodde var sportsdrikke.

Foto: Ingunn Rønningen Kleven, Birken

Det var en reklameartikkel som alle kunne ta med seg da de hentet startnummeret.

– Så var det noen som misforsto og trodde det de fikk var sportsdrikke som skulle blandes i drikkevannet, sier presseansvarlig Ingunn Rønningen Kleven til NRK.

Til legevakta

Nå er det klart at det var seks norske, mannlige syklister som hadde tatt feil av vaskemiddelet og blandet det i vannet sitt.

De ble alle sendt til legevakta i Lillehammer for sjekk etter å ha drukket vaskemiddelet. Ingen av dem skal ha blitt alvorlig skadet.

– Jeg har fått melding nå om at ingen av dem ble veldig dårlige. I alle fall noen av dem stilte til start i rittet etterpå, sier Ingunn Rønningen Kleven.

Advarer med store plakater

Nå har arrangørene satt opp plakater som advarer mot OMO-pakkene og gjør det klart at det er vaskemiddel og ikke drikke.

– Dette er reklameartikler som man kan plukke med seg når man henter startnummeret, så nå har vi satt opp store plakater der som forteller at det er vaskemiddel i pakkene, sier Ingunn Rønningen Kleven.

Trolig ikke farlig

Ifølge giftinformasjonssentralen på Helsenorge.no, er det ikke særlig farlig å få i seg klesvaskemiddel.

Hvis man svelger større mengder pulver kan man bli kvalm, få brekninger og kaste opp. Mindre mengder kan føre til sårhet i slimhinnene i munnen og svelget.

Vaskemiddelet som syklistene i Birkebeinerrittet fikk i seg er i flytende form og ikke pulver.

Se værmeldingen for Birkebeinerrittet

Startnummer til Birkebeinerrittet

Når syklistene henter startnummer kan de også ta med seg ulike reklameartikler og vareprøver.

Foto: Per Magnussen