Hopp til innhold

Beskrev overgrepstiltalt 20-åring som omtenksom og støttende

Forsvareren til den overgrepstiltalte 20-åringen fra Gudbrandsdalen, mener mange av de fornærmede jentene i saken i realiteten har vært forelsket i mannen og må regnes som jevnbyrdige i alder og utvikling.

Forsvarer Kåre Lund står ved forsvarerbordet i Sør-Gudbrandsdal tingrett.

– IKKE VOLDTEKTER: Forsvarer Kåre Lund sa i sin prosedyre i Sør-Gudbrandsdal tingrett torsdag at hans klient må frifinnes for to tiltaleposter som omhandler voldtekt av mindreårige jenter.

Foto: Alexander Nordby / NRK

– Mange har sagt at de er glade i ham og er fortsatt venn med ham. De beskriver ham som omtenksom og støttende. Vi har hørt mange jenter som har sagt at han aksepterte et nei, tok avvisning greit og at han brydde seg, sa forsvarer Kåre Lund under sin prosedyre i Sør-Gudbrandsdal tingrett torsdag.

20-åringen er tiltalt for en rekke seksuelle overgrep og krenkelser mot til sammen 46 jenter i alderen 12-18 år.

Han risikerer ni års fengsel som er aktors straffepåstand. På vegne av jentene i saken er det dessuten reist krav om oppreisningserstatning for over 1,7 millioner kroner.

– Påstanden fra aktor er ni års fengsel. Det er en streng straff for en ungdom på 20 år. I hvilken grad kan vi si at det er en kynisk utnyttelse av de fornærmede? Det mener jeg det ikke er grunnlag for å si. Dette må påvirke straffeutmålingen, sa forsvarer Kår Lund.

Han ba deretter retten anse hans klient på mildeste måte.

– Ikke voldtekt

Den svært omfattende tiltalen mot mannen inneholder hele 92 poster, der de to alvorligste forholdene gjelder voldtekt. I sin prosedyre sa forsvareren at klienten måtte frifinnes for disse tiltalepostene.

Han argumenterte i retten for at den ene av jentene ikke gjorde nok motstand til at det kunne kvalifisere som voldtekt i lovens forstand. Jenta var under 16 år og skal ifølge tiltalen ha blitt voldtatt i en bil.

Konklusjonen må uansett være at hun ikke gjorde motstand eller sa ifra på en slik måte at han forstod at hun ikke ville.

Forsvarer Kåre Lund

– Konklusjonen må uansett være at hun ikke gjorde motstand eller sa ifra på en slik måte at han forstod at hun ikke ville. Har han ikke skjønt det, så skal han ikke straffes, sa Kåre Lund.

Mannen stiller seg helt uforstående til den andre voldtektsanklagen og sier at hendelsen ikke har skjedd. Den fornærmede jenta var ifølge tiltalen under 13 år og skal ha blitt voldtatt av mannen i et bolighus.

Forsvareren sa i retten at det var så store uklarheter knyttet til faktum rundt hendelsen og tvilen måtte komme 20-åringen til gode.

Jevnbyrdighet i alder og utvikling

Mannen har erkjent to tilfeller av seksuell omgang med jenter under 14 år og aksepterer å bli dømt for dette.

I tillegg har han erkjent å ha hatt seksuell omgang med 13 jenter som var under 16 år, men for disse tilfellene erkjenner han ikke straffskyld. Forsvareren mener retten bør legge vekt på at det har vært jevnbyrdighet i alder og utvikling mellom tiltalte og de fleste av jentene.

Aldersforskjellen mellom den tiltalte og de mange jentene har vært alt fra 5 måneder til hele 6 år og tre måneder da de hadde seksuell omgang.

– Jeg mener den rette innfallsvinkelen er at disse jentene har vært med på det frivillig. Det må være utgangspunktet, sa forsvareren.

Klamydiasmitte

Mannen nekter for å ha visst at han var smittebærende med kjønnssykdommen klamydia da han hadde seksuell omgang med flere jenter.

I rettssaken er det imidlertid kommet fram at han i en samtale på Facebook med ei jente 17. mai 2013 vedgikk at han hadde smittet henne og ba om unnskyldning.

I prosedyren fastholdt forsvareren at han mener klienten likevel ikke kan dømmes for disse tiltalepunktene.

At jentene ga etter for masing, mener jeg ikke er nok. Han har ikke tatt fra dem den frie vurderingen av å velge.

Forsvarer Kåre Lund

Han argumenterte med at samtalen med jenta ikke er nok til at mannen med sikkerhet kunne vite at han var smittet med kjønnssykdommen. Han sa også at mannen selv ikke hadde opplevd noen symptomer på at han var syk.

Seksualiserte bilder

På to datamaskiner, en harddisk og telefoner som tilhørte mannen har politiet funnet og beslaglagt en mengde bilder og filmer av jenter med seksualisert innhold. Mannen er tiltalt for å ha forledet jenter under 16 år til å utveksle seksualiserte bilder med ham, men erkjenner bare delvis straffskyld.

– At jentene ga etter for masing, mener jeg ikke er nok. Han har ikke tatt fra dem den frie vurderingen av å velge. De ville gjøre ham glad, ville bli venn med ham eller bli kjæreste. Det er mange eksempler her på at de fornærmede er like gode og freidige i språkbruker, sa han.

Mannen erkjenner straffskyld for å ha sendt seksualiserte bilder av seg selv til en rekke jenter. Dom i saken faller 11. desember i år.