Hopp til innhold

Er dette verdens sprekeste fiolinist?

Arve Tellefsen kan igjen kalle seg en ekte birkebeiner. I ettermiddag passerte 82-åringen målstreken på Lillehammer etter 54 kilometer over fjellet for femte gang.

Arve Tellefsen fullførte Birkebeinerrennet 2019

RØRT: Tellefsen lovte sin gode venn Ola Kvåle som døde av kreft for to år siden at han skulle fullføre Birken. Lørdag ble lovnaden innfridd.

Foto: Sindre Auståker Johansen / NRK

– Det var fryktelig hardt. Det var slettes ikke noe barneskirenn, sa Tellefsen da han gikk i mål ved 15.30-tiden lørdag.

Vi er vant til å se han med fiolinen i hendene ikledd smoking, men hver vinter bytter 82-åringen ut konserter med ski og staver.

Etter å ha brukt 7 timer, 17 minutter og 26 sekunder på distansen mellom Rena og Lillehammer var den verdenskjente fiolinisten sliten, men glad.

– Det er mer lystbetont å spille fiolin enn å gå på ski, sa Tellefsen til NRK.

Fikk det tungt

82-åringen har stått på startstreken i det tradisjonsrike turrennet seks ganger tidligere etter at han debuterte som 71-åring i 2008. I fjor måtte han bryte på grunn av været. Målet var å komme i mål før det blir mørkt. Det klarte han med god margin.

– Det rare er at folk allerede etter noen kilometer sa vi snart var på toppen. Det var bare bløff. Vi kom aldri til toppen, beskrev Tellefsen etter målgang.

Han nøt de gode forholdene i løypa og tok seg god tid til å stoppe underveis.

– Det var mye hyggelige folk. Noen ungdommer som spilte en innspilling jeg har gjort så da hørte jeg ferdig plata før jeg gikk videre, ler han.

Arve Tellefsen fullførte Birkebeinerrennet 2019

SPREK: Med sine 82 år stilte Arve Tellefsen i den neste eldste klassen i Birkebeinerrittet, men er langt fra den eldste deltakeren. Den tittelen er har 90 år gamle Gunnar Tronsmoen.

Foto: Sindre Auståker Johansen / NRK

I godt selskap

Nesten 8500 birkebeinere stod på startstreken på Rena i morgentimene lørdag. Blant dem var en rekke kjente personligheter. Tidligere håndballspiller Frank Løke brukte rett over fire timer, mens programleder Jon Almaas gikk i mål på tre timer og 45 minutter.

Justyna Kowalczyk viste spor av gammel klasse da hun knuste konkurrentene i kvinnenes eliteklasse. Petter Eliassen vant herreklassen i like suveren stil da han gikk i mål over to minutter før andremann.