Hopp til innhold

Angrep tilfeldig kvinne med øks tre uker etter utskrivning fra psykiatri

LILLEHAMMER (NRK): Moren til den tiltalte 21-åringen går hardt ut mot helsevesenet.

ringebu.

DRAPSFORSØK: Mannen skal ha angrepet kvinnen i slutten av 20-årene i Åmillomvegen i Ringebu. Bildet viser plassen der politiet sikra spor etter hendelsen.

Foto: LARS ERIK SKREFSRUD / nrk

Det brutale økseangrepet skjedde i Ringebu 30. oktober i fjor.

En kvinne i slutten av 20-årene ble et tilfeldig offer.

Hun fikk sju kutt og tre brudd i hodeskallen, og leger som behandlet henne har i ettertid sagt at det bare var flaks at hun overlevde.

Tre uker før angrepet ble mannen, som er tiltalt for drapsforsøk, utskrevet fra psykiatrisk behandling ved Sykehuset Innlandet.

Under rettssaken fortalte moren til den tiltalte at hun protesterte da sønnen ble utskrevet.

– Jeg fikk beskjed om at «risikoen for vold er lav». Jeg spør meg selv hvor tullete skal man være før man blir lagt inn, sa moren i tingretten tirsdag.

– Noe har gått alvorlig galt

I forkant av innleggelsen hadde mannen vist fascinasjon av nazisme og vold, og det hadde kommet en rekke bekymringsmeldinger om han.

Mannen har en psykisk utviklingshemming, og både aktor og forsvarer er enige om at han bør inn under tvungen omsorg.

Bistandsadvokat til offeret, Cecilia Margarita Dinardi, deler oppfatningen av svikt i helsevesenet.

– Her har det skjedd en svikt, og noe har gått alvorlig galt. Det er ingen tvil om at det har foregått uregelmessigheter, og mye tyder på at bekymringsmeldinger ikke er blitt fulgt opp.

Sykehuset Innlandet har ikke forklart seg i retten.

Cecilia Margarita Dinardi

SVIKT: – Det er min oppgave å hjelpe offeret her med å belyse hvordan dette kunne blitt avverget, sier bistandsadvokat til offeret, Cecilia Margarita Dinardi.

Foto: Dag Kessel / NRK

Opptatt av hvordan kvinnen har det

Tiltalte har tidligere sagt at han om morgenen den 30. oktober hadde et ønske om å drepe noen.

Ifølge politiadvokat Gjestvang kjente ikke den siktede og kvinnen hverandre. Alt tyder på at kvinnen var et tilfeldig offer.

Mannens forsvarer, Lorentz Stavrum, forteller at tvungen omsorg har vært nødvendig for den tiltalte.

– Han har hatt veldig fordel av den lange tiden han nå har vært i varetektsperioden, i en institusjon hvor han har fått den typen omsorg. Han har mange ganger spurt hvordan det går med den fornærmede, og han er veldig opptatt av det.

Stavrum sier den tiltalte også er opptatt av å bli ferdig med saken, slik at han kan begynne et noenlunde vanlig liv igjen.

Rettsak etter økseangrep på Ringebu

UTILREGNELIG: Partene er enige om at han er utilregnelig og at tvungen omsorg vil være en viktig del av behandlingen, sier forsvarer Lorents Stavrum.

Foto: Roar Berntsen / NRK

Bekymret for overgang til samfunnet

De sakkyndige mener mannen er utilregnelig. Han har vært til behandling og medisinering ved en institusjon, og skal ha blitt bedre og bedre de siste månedene.

– Jeg er ikke redd for at han skal finne på noe nå, men er bekymret for overgang til samfunnet, sa moren i retten tirsdag.

Ved ulike anledninger har den tiltalte forlatt rettssalen, blant annet da moren hans vitnet. Offeret har ikke vært til stede ennå.

Det er blitt spilt av videoavhør av henne, der hun har fortalt hvordan hun opplevde angrepet.

Rettssaken foregår i Sør-Gudbrandsdal tingrett i Lillehammer, og skal etter planen avsluttes på onsdag.

Flere saker fra Innlandet