Hopp til innhold

Andrine (15): – Jeg elsker farten!

Norges hundekjørerforbund hadde en medlemsvekst på 15 prosent fra 2011 til 2013. Og det er de unge som står for mye av økningen.

Christine Nordahl Hæreid

Hundekjøring øker drastisk i popularitet, og Norge er et yndet land å flytte til for kjørere fra hele Europa. Her ser vi hundekjører Christine Nordahl Hæreid i aksjon.

Foto: NRK

Interessen for hundekjøring vokser kraftig her i landet. Utøvere fra hele Europa flytter til snøsikre Norge for å drive med sporten de elsker.

– Jeg elsker farten, og er glad i alle som driver med dette. Vi har et veldig godt samhold!

Andrine Alhaug (15) er omgitt av mange firbeinte som hyler av glede, når NRK er på besøk i hundegården hjemme på Jessnes i Hamar. Sammen med søster Gitte (18) har hun drevet med hundekjøring hele oppveksten, og neste helg skal Andrine konkurrere i NM i hundekjøring på hjemmebane på Gåsbu.

– Dette er Speedy. Han skal delta i firspann, og er kraftpluggen i firkløveret. Han er virkelig sterk og rask, sier Andrine smilende.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Hundeeiere

Søstrene Gitte (til venstre) og Andrine Alhaug har stor forkjærlighet for de mange hundene sine. Andrine går for NM-gull i hundekjøring neste helg.

Foto: Anne Næsheim / NRK

TV-serier øker interessen

Norges hundekjørerforbund hadde en medlemsvekst på 15 prosent fra 2011 til 2013. Og det er de unge som står for mye av økningen.

– Det er nok delvis takket være Lars Monsen og Robert Sørlie som har vunnet kjente løp, og som har hatt populære TV-serier. Det har også blitt større mediefokus på villmarksløp, sier Sigmund Alhaug, far til jentene.

For familien Alhaug har hundekjøring blitt livsstil. Fra gården er det kort vei til Gåsbu, med eget løypenett for hundekjøring og et topp moderne hundekjøreranlegg. Det trekker mange hundeinteresserte til området.

– Mange flytter til områder som er snøsikre, for å få drive med hobbyen sin. De siste 10 årene har vi hatt stadig flere turister som kommer fra Tyskland og Sør-Europa. De kommer hit for å ligge og trene.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Hundeeier

Sigmund Alhaug mener et større mediefokus og populære TV-serier har gjort at flere ønsker å konkurrere i hundekjøring.

Foto: Anne Næsheim / NRK

60 prosent økning

Den økende interessen for hundekjøring fører også til flere løp. Registrerte aktiviteter økte med 59 prosent fra 2011 til 2013. Neste helg er det NM, i februar er det klart for Femundløpet og på Savalen forbereder de seg til EM i 2016.

Knut Arne Holthe, som er president i Norges hundekjørerforbund, gleder seg stort over økt interesse, og sier Innlandet har blitt en viktig arena for hundesport.

– Vi har særlig en bastion i Hamar, men også Trysil og Hadeland er viktige, som framdrivere av sporten. Denne sesongen ser vi at det er gode snøforhold, som sporten har stor nytte av.

Flere saker fra Innlandet

Lokalpolitiker Fridtjof Bjerke i Øyer Frp

Vart kasta ut av partiet etter pride­utsegn: – Uakseptabelt