Ambjørnsen om nye Elling-bøker: – Blir mørkere enn jeg trodde

LILLEHAMMER (NRK): Når Elling blogger om samfunnsproblemer, observasjoner og eget liv blir det til fire humoristiske og dystre bloggromaner.

Ingvar Ambjørnsen, her avfotografert på Litteraturfestivalen på Lillehammer 2015

UKJENTE SIDER: Forfatter og mannen bak Elling, Ingvar Ambjørnsen, mener det er mange aspekter av karakteren vi ikke kjenner til. Han tror det blir et dystert og humoristisk møte med Elling.

Foto: Torunn Myhre / NRK

I en mørk og dyster kjellerleilighet i en bakhage på Grefsen blogger Elling om små og store problemer. Det er dette som er utgangspunktet for Ingvar Ambjørnsens fire nye bøker om sin folkekjære karakter.

– Bloggen til Elling kan deles i to deler. I den ene delen er han opptatt av ting han har lest, sett og hørt, mens i den andre delen forteller han om det private, sier forfatteren.

Det er 16 år siden Ambjørnsen sa seg ferdig med Elling, men han valgte i fjor å la karakteren gjenoppstå som blogger. Nå kommer bøkene som skal knytte disse tekstene sammen. Når NRK møter han på Litteraturfestivalen på Lillehammer forteller han velvillig om planene. En av bøkene kommer blant annet til å handle om Ellings barndom.

– Den blir mørkere enn jeg hadde trodd. Jeg har lest høyt for noen få og de reagerte mye sterkere enn jeg selv gjorde. De var helt på gråten, sier Ambjørnsen.

Created by InfoDispatcher

HISTORIEN: Se Ingvar Ambjørnsen fortelle om sine nye bokplaner (video: Arne Sørenes).

Blogger om samfunnsproblemer

Ambjørnsen forteller at selv om Ellings barndom er dyster, vil resten av bøkene bli humoristiske.

– Elling har skrevet en morsom blogg. Da samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen kunngjorde at vi skulle få 168 nye bomstasjoner, koste Elling seg med at en Frp-politiker kunne si noe slikt. Han har en god penn og ytret seg også sterkt om det siste besøket til Dalai Lama, sier forfatteren.

Ambjørnsen forteller at det er mange aspekter av Ellings liv han foreløpig ikke kjenner til.

– Det er veldig morsomt å fordype seg i dette som forfatter, sier han.

Elling

FILMTRILOGI: Per Christian Ellefsen spilte den populære karakteren Elling i tre filmer.

Foto: UIP og Foto Fabrikken v/ Terje Rygg og Anne-Lise Flavik

Ingen lykkelig slutt

Forfatteren forteller at han sitter med et par hundre sider av bloggmaterialet til Elling. Det hele begynte da Ambjørnsen fikk spørsmål fra en venninne om han ville bidra til en ny bloggportal.

– Jeg sa opprinnelig nei, men så foreslo hun en fiktiv blogg fra Elling og jeg tenkte med en gang «ja, naturligvis».

Ambjørnsen forteller at sist gang vi møtte Elling, for 15 år siden, hadde han ikke tilgang til mobiltelefon og Internett. Han mener det har vært utfordrende å finne den rette tonen og stemmen i de nye bøkene.

– Historien om Elling ender i en ganske guffen affære. Vi forlot ham i en psykose i bok nummer fire. Jeg ønsket at det skulle være realistisk. Elling skal ikke ha et hyggelig lite ekteskap ute i Bærum, sier forfatteren som påpeker at karakteren har det bedre enn tidligere når vi nå møter ham igjen som blogger.