Elling vender tilbake

Etter 15 år på ukjent adresse har Elling igjen meldt seg for forfatter Ingvar Ambjørnsen. – Jeg hadde egentlig avskrevet ham, men plutselig hørte jeg stemmen hans igjen. Nå er det en ny Elling-bok på gang.

Elling

Per Christian Ellefsen var hovedrolleinnehaveren i Elling-filmene. (arkivbilde)

Foto: UIP og Foto Fabrikken v/ Terje Rygg og Anne-Lise Flavik

Ambjørnsen vet ikke hva Elling har gjort i årene som har gått siden siste bok kom i 1999, men han vet hvor han er nå.

Elling har nemlig blitt blogger og allerede har Ambjørnsen mellom 50 og 60 av Ellings blogginnlegg på PC’n.

Ingvar Ambjørnsen

Ingvar Ambjørnsen avslører at det kommer en ny bok om Elling. (arkivbilde)

Foto: Christensen, Marte / NTB scanpix

– Elling er nå en mann på nesten 60 år. Han er kanskje mer ensom enn noen gang, men han har oppdaget nettet. Og han skriver om alt mellom himmel og jord. Alt fra egg og bacon til Dalai Lamas mottagelse i Norge. Eller snarere manglende sådan.

Boka som nå er under arbeid blir i en helt annen form enn før. Blogginnleggene blir en viktig del, men mellom dem skal leseren få innblikk i hvordan han lever nå. Og kanskje hva som har skjedd mens han var borte fra forfatteren.

Les også:

Happening

Ingvar Ambjørnsen gjør noe han aldri har gjort før med denne boka. Han lanserer biter av teksten underveis i skriveprosessen. Første møte med Ellings blogg blir i Larvik 9. november.

– Jeg ser for meg at det skal leses opp utdrag foran et publikum på 150 gjester. Og så vil jeg gjerne ha respons umiddelbart. Jeg er veldig spent på hvordan dette blir mottatt, sier Ambjørnsen og ser ut som han angrer allerede.

Men samtidig vet han at Elling er elsket både i Norge og i utlandet. 300 oppsetninger har det blitt på teater verden over. I tillegg til bøker og film.

– Det ble så svært til slutt at jeg mistet ham følte jeg, sier opphavsmannen.

Han er glad for gjensynet.

Billettsalget til den 9. november starter denne uka. Og det kan bli flere kvelder hvis det er en interesse for å delta i forfatterens prosess.

Hvem er hvem?

Ambjørnsen er selv en aktiv blogger. Han mener fortsatt noe hver eneste uke. Det gjør Elling også.

– Er dere uenige?

– Godt spørsmål. Det er noe av det som blir det vanskeligste. Han skal jo ikke være en karikatur av meg. Men samtidig var jo det noe av utgangspunktet da jeg skrev de fire første romanene. Jeg brukte mye av meg selv – personlige fobier med mer – men overdrev det. Han må ikke ha mine meninger, det er viktig. Snarere et vrengebilde av meg.

– Men han har ikke noe kommentarfelt på sin blogg altså. Han har sett hvor mye dritt som kan komme der og det vil han ikke ha noe av, sier Ambjørnsen og ler av sin gamle venn som altså vender tilbake i offentligheten til høsten.