Aktor: – Den tiltalte bør dømmes til fem års fengsel for overfallsvoldtekt

ELVERUM (NRK): – Overfallsvoldtekt er av de alvorligste former for voldtekt, sa statsadvokat Iris Storås og la ned påstand om fem års fengsel for mannen som er tiltalt for en overfallsvoldtekt i Trysil.

Iris Storås, Helge Hartz, Tore M. Famestad

TINGRETTEN: Aktor, statsadvokat Iris Storås, i samtale med mannens forsvarer, advokat Tore M. Famestad, (t.h.) og kvinnens bistandsadvokat Helge Hartz før rettssaken startet i Sør-Østerdal tingrett.

Foto: Linda Vespestad / NRK

Kun to måneder etter at den brutale overfallsvoldtekten fant sted har saken gått i Sør-Østerdal tingrett.

Kvinnen var på vei hjem, da hun ble angrepet bakfra og lagt i bakken den 25. juni i sommer. Ifølge tiltalen skar tiltalte av henne klærne med kniven og forsøkte å voldta henne. Han husker ingenting, men erkjenner straffskyld fordi hans DNA er funnet flere steder på hennes kropp. Hennes DNA er også funnet på hans klær.

– Lukket øynene

Aktor Iris Storås sa i sin prosedyre at retten trygt kan tro på kvinnens forklaring.

– Hun forteller det slik hun opplevde det som skjedde. Hun fryktet for sitt liv. Hun lukket øynene, vil ikke se. Hun kjente kniven mot halsen. Hun tror det hele varte i 20 minutter, men sier det kjentes ut som en evighet og det er lett å forstå, sa Storås.

Hun sa at overfallsvoldtekt er av de mest alvorlige former for voldtekt. Fornærmede blir overfalt uten noe form for varsel og uten at det har vært kontakt mellom de to.

– Hun blir truet med kniv og blir rispet flere steder. Hun har fysiske arr på kroppen som kommer til å minne henne om det som skjedde hele livet.

Tror ikke på hukommelsestap

Storås stilte spørsmål ved tiltaltes hukommelsestap siden hans første forklaring i politiavhør er at han drakk en øl på utestedet, han dro så hjem. Deretter forklarer han at han var så full at han ikke husker hva som skjedde den kvelden.

– Da han blir konfrontert med DNA-bevis endrer han forklaring igjen, og sier at han fikk en sigarett av en mann den aktuelle kvelden og etter det husker han ingenting. Og det er først i siste fengslingsmøte han erkjenner straffskyld, sa Storås som la ned påstand om fem års fengsel.

Vil ha lavere straff for forsøk

Forsvarer Tore M. Famestad sa i sin prosedyre at retten må legge kvinnens forklaring til grunn da hun sier at hun ikke vet om den tiltalte fikk sædavgang.

– Samt må man legge til grunn at bevisene ikke kan si noe om at det er gjennomført en voldtekt, men at det er snakk om forsøk slik tiltalen også lyder på. Noe som har betydning for straffeutmålingen, sa Famestad.

Han la ned påstand om den tiltalte dømmes til fengsel i tre år og fem måneder, fordi det var snakk om et forsøk på voldtekt.

– Hvis han dømmes på begge punkter bør straffen settes til tre år og seks måneder.

Bistandsadvokat Helge Hartz la ned påstand om en oppreisning til kvinnen på 200 000 kroner. Forsvarer Famestad mener summen bør være 150 000 kroner.

– Må frifinnes for knivtrussel

Han er også tiltalt for å ha trukket en kniv mot en mann på et utested, men nekter straffskyld siden han ikke husker hendelsen.

Famestad mener det er flere ting som tyder på at det kan være snakk om en annen mann enn den tiltalte. Blant annet la han vekt på det fornærmede sa i retten om hva slags klær mannen hadde og hvilket tidspunkt dette skal ha skjedd.

– Jeg legger ned påstand om at tiltalte må frifinnes for tiltalepost 2 som gjelder trussel med kniv.